Brazil főpásztorok szólaltak fel az abortusz legalizálása ellen

2018. augusztus 9. csütörtök 19:59

„Az élethez való jog a legalapvetőbb jog” – mondta Rio Grande püspöke, Ricardo Hoepers augusztus elején a Legfelsőbb Bíróság meghallgatásán.

A brazil katolikus egyház több főpásztora felszólalt a Legfelsőbb Bíróság augusztus 3-án és és 6-án lezajlott meghallgatásán, hogy tiltakozzanak az abortusz legalizálása ellen.

A Katolikus Egyház tanítására hivatkozva, mely az élet védelmére szólít fel, annak fogantatásától a természetes végéig, Ricardo Hoepers, Rio Grande püspöke, úgy nyilatkozott, a kérdés nem tartozik a Legfelsőbb Bíróság hatáskörébe.

Hogyan akarja a Legfelsőbb Bíróság megindokolni egy ártatlan, védtelen emberi lény halálos ítéletét? – kérdezte Ricardo Hoepers a bíróságot. Majd hangsúlyozta: a magzatra nem lehet úgy tekinteni, mint egy bármilyen testrészre. „Olyan, mintha egy epehólyagról beszélnénk, egy veséről vagy egy vakbélről, amit el kell távolítani, mert különben belehal a beteg. Rossz a fókusz” – mondta a főpásztor.

Ricardo Hoepers elmondta, a középpontba a gyermek életét kellene helyezni. „Az élethez való jog a legalapvetőbb jog, ezért mindennél jobban kell védelmezni. Ez a jog az emberi létből fakad, nem az állam engedménye. A köztársaság hatalmában az áll, hogy kötelességszerűen védelmezze.” A püspök hozzáfűzte: a kérdést nem a bíróságnak kellene eldöntenie, hanem a képviselőknek, a kongresszusnak kellene tárgyalnia róla.

A Legfelsőbb Bíróságon meghallgatták az Egyház másik képviselőjét is, José Eduardo de Oliveira e Silva atyát, aki sajnálatát fejezte ki, amiért jóval több olyan embert hallgattak meg, aki az abortuszt támogatta, mint aki az életet vette védelmébe.

„Ez a meghallgatás csupán arra szolgál, hogy a bíróság legitimálja a tevékenységét – mondta. – Úgy tesznek, mintha meghallgatnák a különböző álláspontokat, de valójában pusztán legitimálják, ami ezután következik: az abortusz legalizálását.”

A brazil püspöki konferencia felszólította a plébániákat, hogy húzzák meg a harangokat augusztus 2-án, csütörtökön, ezzel hívják fel a figyelmet a kérdésre. A Rio de Janeiró-i hatalmas Megváltó Krisztus-szobor lábainál – a szobor a brazil egyház jelentőségének ikonikus jele is egyben – Orani João Tempesta riói bíboros beszélt az életvédőkhöz. „A Corcovado tetején, a Megváltó lábainál, együtt szeretnénk felhívni az egész társadalom figyelmét az élet fontosságára. Azt akarjuk, hogy a harangok, melyek nem csak Rióban, de egész Brazíliában megszólalnak, hívják fel a figyelmet történelmünk eme jelentős pillanatára, és szólítsanak fel mindenkit az élethez való jog sérthetetlenségének biztosítására.”

A Brazíliában jelenleg érvényben lévő szigorú abortusztörvény csak súlyos agyi rendellenesség esetén, illetve ha a terhesség nemi erőszak következtében jött létre, vagy az anya élete forog veszélyben, engedélyezi a terhesség megszakítását.

A Legfelsőbb Bíróság ítélethozatala az augusztus 6-i, hétfői meghallgatások után mintegy tíz nappal várható.

A kétnapos meghallgatásra pár nappal azelőtt került sor, hogy Argentínában a törvényhozók szavaztak az abortusztörvényről. Argentínában, Ferenc pápa szülőhazájában a felsőház nem szavazta meg végül az abortusztörvényt enyhítő tervezetet, 38:31 arányban elutasították azt.

Forrás: Catholic Herald

Fotó: CNBB.org.br

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle