Brenner Jánosra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

2017. november 9. csütörtök 14:26

November 4-én, a nemzeti gyásznap alkalmából Brenner Jánosra, az 1957-ben vértanúságot szenvedett rábakethelyi káplánra emlékeztek a bécsi Collegium Pazmanianum dísztermében.

A megemlékezés szentmisével kezdődött, melyet az intézmény rektora, Varga János mutatott be. A szentmisét előadás követte: Brenner János fivére, Brenner József szombathelyi nagyprépost emlékezett meg testvéréről.

Felidézte: Brenner József az 1956-os forradalom idején ötödéves kispap volt. November 4-én arra lett figyelmes, hogy a győri szeminárium körül orosz tankok állnak, és csövüket az őket figyelőkre irányítják. Ekkor szembesült a forradalom bukásával, amit megtorlás, megfélemlítés és az Egyház újbóli üldözése követett. Utóbbinak része volt bátyja, Brenner János meggyilkolása 1957. december 15-én éjszaka, melyről évtizedekig hallgatni kellett.

A nyomozás színjáték volt: hosszú évekig koncepciós perek zajlottak, de a mai napig nem derítették ki, hogy kik voltak a tettesek. Brenner János halála és a nyomozás körülményei egyértelművé tették, hogy a gyilkosság az Egyház és a hívek megfélemlítésére rendezett akció része volt. Brenner József csak 1989 után kereshette fel bátyja vértanúságának helyszínét, amelyet ma már emlékkereszt és kápolna jelöl.

Brenner János tevékenységét – különösen a fiatalokkal tartott kapcsolatát – az akkori hatalom rossz szemmel nézte. A fiatal lelkipásztor tisztában volt azzal, hogy a papi hivatás gyakorlása ebben az időben Magyarországon emberpróbáló feladat. Plébánosát, Kozma Ferencet, aki ebben a feladatban példaképe és munkatársa volt, szintén meghurcolták.

Az előadás végén Brenner József bátyja boldoggá avatásának folyamatáról és az ügy akkori állapotáról számolt be: az eljárás 1999-ben kezdődött, egyházmegyei vizsgálati szakasza 2008. július 31-én ért véget. Elmondta: információi és reményei szerint az utolsó stációjánál tart az ügy Rómában. (November 8-án Ferenc pápa jóváhagyta Brenner János boldoggá avatását.) A vértanú káplán emlékét a Szombathelyi Egyházmegyében számos helyen és módon őrzik.

A megemlékezés után Varga János rektor nemcsak az előadást köszönte meg, hanem megemlékezett arról is, hogy Brenner József idén ünnepelte 60 éves papi jubileumát, ezért gyémántmisés áldását kérte a jelenlevőkre. A megemlékezésen zenei szolgálattal közreműködött Sillye Jenő és Sillye Gábor.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
veres-andras-nagyszombati-maria-bucsun-szuksegunk-van-egymas-szeretetere
Veres András a nagyszombati Mária-búcsún: szükségünk van egymás szeretetére!

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be november 18-án, a felvidéki Nagyszombatban a Könnyező Szűzanya Novénájának, vagyis kilencedének keretében a búcsúi szentmisét a Szent Miklós-exkatedrálisban.

08:47
erdo-peter-az-antropologiai-kihivasokrol-az-ember-nem-egeszsegre-hanem-eletre-szuletett
Erdő Péter az antropológiai kihívásokról: az ember nem egészségre, hanem életre született!

Az emberiséget fenyegető antropológiai kihívások címmel tartottak konferenciát a Vatikánban a Kultúra Pápai Tanácsa plenáris ülése szervezésében, amelynek tagja Erdő Péter bíboros, prímás. Ferenc pápa a tanács tagjait november 18-án fogadta.

2017. november 18. szombat