Búcsúi szentmise Nován

2018. augusztus 12. vasárnap, 18:07

Templomuk védőszentjét, Nagyboldogasszonyt ünnepelték a novai hívek augusztus 12-én. Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét a Mária-ünnepen, amelyen a templom építésének 240. évfordulójáról is megemlékeztek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Idén 240 éve, hogy 1778-ban megbízatást adott Szily János, a Szombathelyi Egyházmegye első püspöke Hefele Menyhértnek a novai templom megépítésére – mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Kiss György novai plébániai kormányzó. Egy évvel később Szily János püspök megbízta Stefan Dorffmaistert a templom belső kifestésére.

A Nagyboldogasszony tiszteletére épített templomban a mennyezetfreskók és a főoltárkép Mária életéből vett jeleneteket örökítenek meg.

A főoltárképen Mária mennybevétele látható. A Szűzanya a mi égi pártfogónk, akihez mindig fordulhatunk – fogalmazott az interjúban Kiss György.

*

Az augusztus 12-i búcsúi szentmisén homíliájában Székely János püspök emlékeztetett: arra teremtett minket Isten, hogy megtanuljunk szeretni, életünket odaadni. Ezt ünnepeljük Nagyboldogasszony napján is.

Mindannyiunk sorsának Istenben van beteljesedése. Ahogy a Szűzanyát magához emelte Isten, ugyanígy mindannyiunkat kitárt karokkal vár. Isten szívében van helye az embernek; mindannyiunkat hazavár magához – hangzott el a prédikációban.

Szentbeszédében a főpásztor hangsúlyozta: jó lenne, ha az ember ebben a távlatban látná az élettét; felismerné, hogy ennek a nagy történetnek a része az emberi élet. Az embernek fel kell ismernie azt is, hogy ajándékba kapta az életet. Az, hogy a világ létezik, nem szükségszerű, mert Istennek nem volt szüksége a világra. Nem volt magányos, hiszen az Atya, Fiú, Szentlélek örök szeretetében él.

Isten álma valósult meg ezzel a világgal – mondta Székely János püspök, kiemelve: ha az ember megajándékozottnak tudja magát érezni, akkor sok terhet emelt fővel, erős hittel tud hordozni.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd