Búcsút ünnepeltek a 150 éves nagybecskereki székesegyházban

2018. május 18. péntek 12:32

Nepomuki Szent János ünnepén, május 16-án tartották az idén 150 éves nagybecskereki székesegyház búcsúját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„A balga a szájában hordja a szívét, a bölcsnek szívébe van rejtve a szája” (Sir 21,26) – Sirák fiának könyvéből idézett magyar nyelvű homíliájában Német László SVD püspök az ünnepen. A főpásztor Nepomuki Szent János példáját alapul véve hangsúlyozta: mi, keresztények arra vagyunk hivatottak, hogy az igazság hirdetői legyünk.

Az ünnepi szentmise horvát ajkú szónoka, Tapolcsányi Emánuel tordai plébániai kormányzó is a gyónási titok szentjének életpéldáját állította a hívek elé. Kiemelte, folyamatosan lehetőségünk van arra, hogy megváltozzunk, s szeretettel közeledjünk Istenhez és embertársainkhoz.

A nagybecskereki székesegyház búcsúját családias hangulatban tartották május 16-án. Az ünnepi szentmise végén Gyuris László székesegyházi plébános, püspöki helynök megköszönte paptestvéreinek, hogy együtt mutatták be főpásztorukkal a szentmisét, továbbá az Emmanuel kamarakórus és a nagybecskereki leánykollégium zenei szolgálatát, a hívek részvételét.

* * *

A jubileumi évben több ünnepi alkalom is lesz Nagybecskereken:

Első ízben kapcsolódik be a székesegyház a Múzeumok éjszakája című rendezvénysorozatba május 19-én.

Május 26-án pappá szentelik Palatinus Alen diakónust; a jubileum alkalmából pedig egy székesegyházi kalauzt (könyvecskét) adnak ki.

Novemberben ünnepi hálaadó szentmisét mutatnak be a másfél évszázada felszentelt nagybecskereki székesegyházban.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
szuz-maria-az-egyhaz-anyja-kotelezo-emleknapja
Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.

2018. május 20. vasárnap
erdo-peterrel-unnepeltek-punkosdot-az-esztergomi-bazilikaban
Erdő Péter: Ha Jézus Krisztus felé tartunk, biztosan jó úton járunk

Május 20-án, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban, és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét 60 fiatalnak.

2018. május 20. vasárnap