Búcsút ünnepeltek az erdélyi Erzsébetváros örmény templomában

2018. augusztus 19. vasárnap 14:05

Szűz Mária mennybevételét ünnepelték augusztus 15-én a Szeben megyében fekvő Erzsébetváros főterén álló örmény katolikus templomban. A búcsúi szentmisén többek között jelen volt Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, az örmény katolikus ordinariátus apostoli kormányzója.

A Szeben megyében, a Nagy-Küküllő partján fekvő város Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentelt plébániájáról kapta a nevét 1733-ban, korábban Ebesfalvának hívták – állítólag azért, mert a Bethlen család itt tartotta a vadászkutyáit. 1692-től települtek örmények a városba, elsősorban Gyergyószentmiklósról; az első húsz moldvai örmény család a papjuk vezetésével érkezett a városba.

Az augusztus 15-i búcsúra idén Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Bákó megyéből, Nagybányáról, Csíkszépvízről, Somogyomból és Medgyesről érkeztek zarándokok.

A búcsús szentmisét Babota Tibor plébános meghívására a szamosújvári örmény katolikus vikárius, Szakács Endre mutatta be. A szentbeszédet Biró Nándor-Alfonz nagyszebeni lelkész mondta.

Jelen volt Jakubinyi György Miklós gyulafehérvári érsek, az örmény katolikus ordinariátus apostoli kormányzója, Potyó Ferenc érseki helynök, Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény lelkész, Gál István-Attila fogarasi plébános, Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános és Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész.

Az ünnepi liturgián a medgyesi kórus énekelt Stefán Tünde kántor vezetésével, valamint közreműködtek a szamosújvári örmény kórus tagjai, illetve a „vörös köpönyegesek”.

A szentmise után megtartották a Nagyboldogasszony-napi körmenetet a templom előtti téren; majd délután a baróti Kájoni Consort régizene-együttes adott koncertet.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Hoffmann Edit/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

2018. szeptember 20. csütörtök
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök