Búcsút ünnepeltek az erdélyi Erzsébetváros örmény templomában

2018. augusztus 19. vasárnap, 14:05

Szűz Mária mennybevételét ünnepelték augusztus 15-én a Szeben megyében fekvő Erzsébetváros főterén álló örmény katolikus templomban. A búcsúi szentmisén többek között jelen volt Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, az örmény katolikus ordinariátus apostoli kormányzója.

A Szeben megyében, a Nagy-Küküllő partján fekvő város Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentelt plébániájáról kapta a nevét 1733-ban, korábban Ebesfalvának hívták – állítólag azért, mert a Bethlen család itt tartotta a vadászkutyáit. 1692-től települtek örmények a városba, elsősorban Gyergyószentmiklósról; az első húsz moldvai örmény család a papjuk vezetésével érkezett a városba.

Az augusztus 15-i búcsúra idén Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Bákó megyéből, Nagybányáról, Csíkszépvízről, Somogyomból és Medgyesről érkeztek zarándokok.

A búcsús szentmisét Babota Tibor plébános meghívására a szamosújvári örmény katolikus vikárius, Szakács Endre mutatta be. A szentbeszédet Biró Nándor-Alfonz nagyszebeni lelkész mondta.

Jelen volt Jakubinyi György Miklós gyulafehérvári érsek, az örmény katolikus ordinariátus apostoli kormányzója, Potyó Ferenc érseki helynök, Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény lelkész, Gál István-Attila fogarasi plébános, Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános és Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész.

Az ünnepi liturgián a medgyesi kórus énekelt Stefán Tünde kántor vezetésével, valamint közreműködtek a szamosújvári örmény kórus tagjai, illetve a „vörös köpönyegesek”.

A szentmise után megtartották a Nagyboldogasszony-napi körmenetet a templom előtti téren; majd délután a baróti Kájoni Consort régizene-együttes adott koncertet.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Hoffmann Edit/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök