Budapesten fogadták a felvidéki katolikus egyházmegyék helynökeit

2018. november 15. csütörtök 18:37

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten fogadta a felvidéki katolikus egyházmegyék magyar nyelvű lelkipásztori ellátásáért felelős érseki és püspöki helynökeit november 14-én.


A kassai Szent Erzsébet-dóm

A találkozón a Kassai Főegyházmegye, a Nagyszombati Főegyházmegye, a Besztercebányai Egyházmegye, a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye, a Nyitrai Egyházmegye és a Rozsnyói Egyházmegye helynökei vettek részt.

A Szlovákia területén megvalósult magyar egyházi fejlesztések nemcsak a magyar emberek, hanem az ott élő szlovákok javát is szolgálják, hiszen egy-egy plébánia templomát, közösségi házát az egész közösség használja. A jó szlovák–magyar egyházi kapcsolatok további erősödése hozzájárul a két nemzet viszonyának javulásához – hangsúlyozta Soltész Miklós.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszönetet mondott azért a szolgálatért, amelyet a felvidéki egyházmegyék papjai és munkatársaik a magyar nyelv és kultúra továbbadása érdekében is végeznek.

Az államtitkár röviden beszámolt a Magyarország kormánya támogatásából megvalósult felvidéki fejlesztésekről, hangsúlyozva, hogy azokat a kormány a jövőben is folytatni kívánja.

Az egyházmegyék helynökei a megvalósult fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelték, hogy a felvidéki magyarok mellett egyre több szlovák hívő is nagyrabecsülését fejezi ki a magyar kormány támogatásáért.

A helynökök egyházmegyéik közössége nevében köszönetet mondtak a magyar kormány által nyújtott támogatásokért, külön említve az anyaországi pályázati lehetőségeket, valamint a külhonban szolgálatot teljesítő papok, lelkészek támogatását.

Forrás: Kormány.hu

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59