Bulgáriába és Macedóniába látogat Ferenc pápa

2018. december 14. péntek, 13:45

Május elején Bulgáriába és Macedóniába látogat Ferenc pápa – jelentette be december 13-án Greg Burke, a Vatikáni Sajtóközpont vezetője.

„Elfogadva a két ország hatóságainak és egyházának meghívását, Ferenc pápa 2019. május 5–7. között Bulgáriába utazik apostoli látogatásra. Felkeresi Szófiát és Rakovszki városát, Macedóniában pedig Szkopjében tesz látogatást. A pápai út programját később teszik közzé” – olvasható a közleményben.

A bulgáriai út mottója: „Béke a földön”, amely Szent XXIII. János pápa Pacem in terris kezdetű enciklikájára utal. Angelo Roncalli volt Bulgária első apostoli vizitátora és delegátusa. A mottó kiemeli a pápai út lényegét, és előrevetíti a békéért szóló imát, amelyet a pápa Bulgáriában fog elmondani. A pápai út logójában bolgár zászló öleli át a Földet, ahol egy világos zöld kör emeli ki a balkáni országokat, köztük Bulgáriát. A glóbuszt tartó két kéz figyelmeztet, hogy legyünk a béke építői. A felirat és a kezek sárga és fehér színe a Szentszék színeire utal. 

„Ne félj, te kisded nyáj!” (Lk 12,32) – a macedóniai pápai út mottója Lukács evangéliumának ez a mondata. A logóban Macedónia térképe látható piros és sárga színben, az ország zászlaját szimbolizálva. Az előtérben Ferenc pápa áldást osztó alakja található. A pápai út felirata alatti három kék fehér csík a Szeretet Misszionáriusaira és alapítójukra, Kalkuttai Teréz anyára utal, aki Szkopjéban született.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő