Bulit szervezhetünk, de az igazi örömöt Jézus adja – Acamps Nyári Fesztivál a Balatonnál

2018. augusztus 13., hétfő | 17:57

Táborozást, zenét és élményeket sok fesztivál kínál szerte Európában. De egy teljesen új életet? Az Acamps Nyári Fesztivál, amelyet augusztus 8. és 12. között első alkalommal szervezett meg nemzetközi szinten a brazil alapítású Shalom Katolikus Közösség Révfülöpön, nem kevesebbet ígért ennél.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szombaton csobbanunk bele az ötnapos programáradatba a világ minden részéről érkezett, mintegy háromszáz fiatal közé, akkor, amikor tíz óra körül a mindennap szokásos dicsőítő és tanító blokk veszi kezdetét. A táborlakók az első három nap és az előző esti vihar után még kicsit nehezen szedik össze magukat, de ha a dicsőítésre és a tanítást bevezető pár perces színdarabra nem ébredtek fel, a Brazíliából érkezett missziós, Gabriela biztos, hogy felrázza őket.

Arról beszél, hogy az életünk olyan, mint egy hullámvasút, a bűn miatt tele van emelkedőkkel és ereszkedőkkel. Ahogy a biztonsági öv a hullámvasúton, úgy ölel át minket Jézus is életünk folyamán – mondja. Hogy a fiatalok át is éljék ezt, kéri, kapaszkodjanak össze a mellettük ülőkkel, és kezdjenek el úgy oldalra dőlni, ahogy ez egy hullámvasúton történik. „Ki tart téged, ha jobbra dőlsz?” „Jézus” – kiabálják. „Ki tart téged, ha balra dőlsz?” „Jézus.” „Ki tart téged, ha a saját vagy mások bűnei miatt fejjel felfelé vagy?” „Jézus.”

You can’t describe, just feel it (Nem tudod leírni, csak érezni) – pillantok az angol nyelvű mottóra a nemrég kapott karszalagomon. Gabriela előadására és az egész fesztiválra is jellemző ez, nehéz szavakkal visszaadni azt a lelkesült, felszabadult örömöt, amely mindkettőt átjárja. Isten fényei vagytok, éljetek a világosság fiaiként! – mondja Gabriela Szent Pállal szólva, hozzátéve, hogy ha Istent szeretjük, ugyanúgy mindig a közelében akarunk lenni, mint ahogy a szerelmünkkel is tesszük. A negyvenegy éves misszionárius, aki egész életében alig érzett fájdalmat, tavaly fedezte fel, hogy rákos beteg. „Életem mintha fejjel lefelé fordult volna.” Isten igéjét olvasta, a kórházba menet és jövet a rózsafüzér mind a húsz titkát elimádkozta, s ezek hatására a keserű édessé lett – határozottan állítja, hogy emiatt gyógyult meg, és nem a teák meg a kenőcsök adtak neki erőt.

A világ azt mondja, törődj magaddal, ezzel szemben Jézus azt, hogy törődj a másikkal. Gabriela e gondolat kapcsán elmesélte, hogyan ismerkedett meg 16 évesen a Shalom közösséggel, amikor a történelemtanárba reménytelenül szerelmes osztálytársát kísérte el egy imádságra. Gabriela maga jött rá a lány titkára, aki a figyelmen felbuzdulva így szólt: „Én depressziós vagyok, de egy barátom azt mondta, ha elmegyek egy imacsoportba, jobban leszek. Ha te velem jössz, el is megyek.” Ez volt a Shalom misszionáriusainak első imaalkalma a városukban...

Rövid kiscsoportos beszélgetés után a francia misszionárius, Marie tesz cseppnyi tanúságtételt a színpadon, többek között arról is beszélve, milyen nehéz a mai világban kereszténynek, katolikusnak lenni – neki is nehezére esett, hogy a hivatását jelképező kis taut hordja abban a francia társadalomban, ahol ez nem elfogadott. „Hogy a többiek mit gondolnak, az nem tölthet el engem félelemmel, vegyétek fel a keresztet, legyen a ti jeletek!” – buzdítja a résztvevőket.

Szép, lecsendesülős szentségimádás következik ezután, amelyben az Eucharisztiában jelen lévő Jézus szó szerint a fiatalok közé jön, ő alkotja a középpontot. A soknyelvű énekes szertartás alatt a Shalom közösség missziós tagjai körbejárnak és imádkoznak a fiatalokért. A délután folyamán, a Franciaországból érkezett pár, Martine és Remain éppen azt mondják nekem, hogy Isten a közepe a fesztiválnak, és az ő szeretetéről fognak emlékezni erre az öt napra. Egyrészt az vonzotta őket, a Balaton-partra, hogy a program előtt megnézhetik Budapestet, másrészt az, hogy a hitről akartak még többet tanulni. Örülnek, hogy találkoztak más nemzetekhez tartozókkal, de annak is, hogy más francia régiókból érkezettekkel is összeismerkedtek.

A Nyíregyházán élő, huszonhat éves Szilvi 2010-ben a Nyolc Boldogság közösség által szervezett Táborhegyi Napokon ismerkedett meg a shalomos missziósokkal, majd több évig járt imacsoportba Budapesten, amíg ott tanult. Görögkatolikus kispap vőlegényével érkezett, azért is, hogy találkozzon a régi ismerősökkel. A visszafogott Szilvi jelenléte is jól mutatja, hogy a bulisra hangolt közösség nagyon sokakat meg tud szólítani, olyanokat is, akik egy „klasszikus” fesztiválra be nem tennék a lábukat, de persze az utóbbiak közül is vannak jópáran.

Az európai misszionáriusoktól kaptuk a hit ajándékát, érezzük annak fontosságát, hogy a mostani evangelizációnkkal visszaadjuk azt, amiben mi részesültünk ؘ– fogalmaz Moysés Azevedo, akinek vezetésével 1982-ben jött létre a közösség Fortalezában, Brazília 5. legnagyobb városában. Miközben az esti Colour Party-n a fiatalok egymást festik színesre, mi Moysésszel és magyar titkárával, Csabai Barnabással a reflektorok fényében fürdünk egy hatalmas Acamps felirat mellett. „Nem felszínes örömöt akarunk adni a fiataloknak, mint amit a világ kínál, hanem a szív mélyéből fakadót. A bulit meg tudjuk szervezni, de az öröm egy ajándék, amelyet egyedül Jézus szívbeli megismerése által kaphatunk meg.”

Nagyon tudatosan vannak felépítve ezek a fesztiválok, amelyeknek Brazíliában már nagy hagyománya van, árulja el a közösségalapító. Minden délelőttöt arra szánnak, hogy a fiatalok megtapasztalhassák Isten szeretetét: a reggeli utáni dicsőítés és az azt követő, az ő nyelvükön megszólaló katekézis is ezt szolgálja. Miután Istennel találkoznak az Igében, utána az Eucharisztiában is a szentségimádás formájában. Ez teljesen képes megváltoztatni az életüket, hiszen Jézus a csenden keresztül jön el hozzájuk. Ez a hatalmas reggeli tapasztalat aztán a délután folyamán szinte kirobban a szívükből: testvéri együttlétekben, mindenféle sport és egyéb szórakozásokban kivirágzik, a közös szentmise után este pedig a művészeteken, a koncerteken (például a koreográfiáról is világszerte ismert Missionario Shalom együttes szombati fellépésén) keresztül virágzik ki – így jön létre a tábor harmóniája.

Brazíliában már mintegy húsz éve vannak Acamps táborok – akkor jöttek létre, amikor különböző karneválok indultak, a hagymányos időszakon kívül is – teszi hozzá Moysés Azevedo. – A Shalom közösség akkor úgy gondolta, jó lenne a felszínes, sokszor pusztító, droggal, pronográfiával tűzdelt szórakozási lehetőségekkel szemben valós alternatívát nyújtani a fiataloknak, ezért szerveztek párhuzamosan Istent is felmutató fesztiválokat. Kezdetben ezek tényleg cseppek voltak a tengerben: a másik fesztivál milliós látogatóközönségével szemben náluk csak pár tízezren voltak jelen; mára azonban megfordult a résztvevők száma: a shalomos fesztivál résztvevői vannak egymillióan, míg a másik eseményre csupán százezren voltak kíváncsiak. Az európai Acamps még csak csepp a tengerben, de Kalkuttai Teréz anyával együtt a shalomosok azt vallják: „Anélkül a csepp nélkül sekélyebb volna a tenger.”

A Shalom Katolikus Közösséget 1982-ben hozták létre egyetemisták Moysés Azevedo vezetésével a Brazília északkeleti részén fekvő Fortalezában. A Világiak Pápai Tanácsa 2007-ben ismerte el őket hivatalos formában. Ma már a világ számos pontján vannak misszióik: Európában nyolc országban dolgoznak a fiatalokkal és a fiatalokért, dél-amerikai misszióik pedig több ezer tagot számlálnak. A közösség imádsággal, a művészeten, zenén keresztüli evangelizációval, az emberek formálásával és szeretetszolgálattal szeretné elérni az embereket a világban, különösen is a fiatalokat.

Magyarországon 2009 óta vannak jelen budapesti székhellyel. Ma már tizenkét magyar tagja is van a Shalom közösségnek, ketten tartoznak az úgynevezett életközösségbe, akik vagyon- és lakásközösséget is alkotnak és közös napirend szerint élik napjaikat, részben cölibátusban, részben házasságban élők. Egyikük Csabai Barnabás (képünkön), aki jelenleg a fortalezai közösség tagja és az alapító személyi titkára, egy lány pedig jelölti időszakát tölti. A másik ág, a szövetségközösség tagjai lazábban kapcsolódnak a közösséghez, családjuk is lehet és az élet legkülönbözőbb területein dolgozhatnak.

Világszerte mintegy háromezren élnek életközösségben és tízezer a szövetségközösség tagjainak száma, az imacsoportokon és más közösségi alkalmakon keresztül a Shalomhoz tartozók száma pedig megszámlálhatatlan – mondta el az alapító.

Fotó: Merényi Zita

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle