Győri kispapok burgenlandi zarándoklata

Hazai – 2018. március 21., szerda | 9:52

Március 15-én autóbuszos zarándoklaton vettek részt az észak-burgenlandi történelmi várvidéken a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljárói, tanárai, meghívott vendégek és a kispapok Schmatovich János székesegyházi prépost, kanonok szervezésében és vezetésével.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A győri kispapok és zarándoktársaik Észak-Burgenland fontosabb történeti és szakrális emlékhelyeit ismerhették meg – számos templomot és kegyhelyet, Magyarországhoz kötődő történelmi emlékhelyet.

Megtekintették Sankt Andrä am Zicksee (Mosonszentandrás) görög ortodox kolostorát; Frauenkirchen (Boldogasszonyfalva) templomában szentmisén vettek részt, a nemzeti ünnep alkalmából hazánkért imádkozva.

Mönchhof (Barátudvar) kolostorában áhítatot tartva köszöntötték az Oltáriszentséget és a Boldogságos Szűz Máriát; Halbturnban (Féltorony) koszorút helyeztek el a város híres szülötte, Grősz József kalocsai érsek emlékművénél; Deutsch Jahrndorf-Zeiselhof (Németjárfalu, Ürgemajor) településen az Úr megostoroztatásának emlékére emelt kápolnában a szenvedő Jézushoz imádkoztak.

Pama (Lajtakörtvélyes) községben megemlékeztek a nyolcvanöt évvel ezelőtt elhunyt Werdenich András kanonokról, a győri szeminárium egykori elöljárójáról, és megkoszorúzták a tiszteletére állított emlékművet. Edelstal (Nemesvölgy) Szent István-templomában államalapító királyunk, Köpcsényben pedig Boldog Batthyány-Strattmann László közbenjárásáért imádkoztak.

Késő délután érkeztek Bezenyére, Schmatovich János kanonok szülőfalujába, ahol a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt templomban magyar és horvát nyelven köszöntötték a Boldogságos Szűz Máriát.

A székesegyházi prépost szülőházában látta vendégül a kispapokat, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet jelen lévő elöljáróit, tanárait.

Utolsó állomásukon, a rajkai Szent Márton-templomban a tours-i püspök pártfogását kérték a burgenlandi zarándoklat résztvevői.

Forrás és fotó: győri kispapok

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria