Centenáriumi zarándoklatot tartottak a Fatimai Szűz első magyar kegyhelyén

2017. október 17. kedd 14:31

A Fatimai Szűz első magyarországi kegyhelyén, Alsószentivánon is megünnepelték a portugáliai jelenések 100. évfordulóját október 13-án, az egyházmegye hagyományos, nagyszülőknek meghirdetett zarándoklatához kapcsolódva. Az ünnepen Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a felújított kegyhelyet.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„A 20. század drámai és véres eseményei előtt a Szűzanya megjelent három pásztorgyereknek. Három titkot bízott rájuk, amelyek mára eljutottak a világ minden részére. Ezek a titkok reményt hoztak az emberiségnek, ugyanakkor bűnbánatra buzdítanak bennünket. Fontos, hogy megértsük Fatima üzenetét a saját életünkben, hogy hogyan éljünk annak szellemében” – mondta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök az ünnepen, amelyen mintegy ezerötszáz zarándok vett részt, köztük a helyi közélet vezetői is.


Hat éve, 2011-ben hívta először Spányi Antal a nagyszülőket, az idős családtagokat Magyarország első fatimai kegyhelyére, hogy a hagyományos október 13-i búcsún együtt adjanak hálát életükért és imádkozzanak a fiatalokért. Minden évben a búcsúi szentmisék után a püspök áldásával erősíti meg hivatásukban a nagyszülőket, dédszülőket. „Akkor még senki sem sejthette, hogy a fatimai jelenések 100. évfordulóján teljesen megújulva, méltó módon köszönthetjük újra a Boldogságos Szűzanyát. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak, hogy a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom és környéke megszépülhetett” – mondott köszönetet az egyházközség plébánosa, Helter István.

Az alsószentiváni Fatimai Boldogasszony Általános Iskola diákjainak műsora után a plébános elmondta, hogy a kegyhely teljes felújítása és átalakítása megvalósul még az idén, Spányi Antal megyéspüspök szándéka szerint, a magyar kormány támogatásával. A Szluha-kastélyban létrehozott templom teljesen megújul. Az ünnepre elkészült a templom melletti területen az új szabadtéri misézőhely és a harangtorony. Az évről évre egyre több zarándok számára új parkolókat alakítottak ki és új kiszolgálóépületet létesítettek.

Shvoy Lajos székesfehérvári megyéspüspök a Fejér megyei Alsószentivánon 1950. december 30-án megáldotta a Portugáliából kapott Fatimai Szűz Mária-kegyszobrot. Ezzel létrehozta a Fatimai Szűz első magyarországi kegyhelyét. Májustól októberig minden hónap 13-án a fatimai jelenések tiszteletére ájtatosságokat tartanak Alsószentivánon.

A szentmisén, amit az egyházmegye megjelent papságával együtt mutatott be Spányi Antal, a püspök megáldotta a kegyhelyet. Az oltáron elhelyezték az üldözött iraki keresztényektől kapott keresztet, amely egy felrobbantott katolikus templomból származik.


Beszédében a főpásztor elmondta: ez a kereszt emlékeztet bennünket azokra az időkre, amikor az istentelenség és az egyházellenesség eluralkodott egész Európában. Akkor megjelent Fatimában a Szűzanya azzal az örömhírrel, hogy az Isten szeret bennünket, törődik a világgal, szeretete felemel bennünket, van reményünk ebben a világban. „Azt is látjuk, hogy a fatimai titkok beteljesedtek – mutatott rá a püspök. – A Szovjetunióban, ahol a legnagyobb ateista államot próbálták létrehozni, ma egyre többen járnak templomba és egyre többen figyelnek Isten szavára. Az alsószentiváni kegyhely oltárát képező kőtömb a szovjetek dicsőségét hirdető hősi emlékmű alapja volt. Aggódunk, hogy kinek milyen terve van a világgal és velünk, hogy mi lesz az emberiség sorsa… A válasz ez: bízzunk Istenben! Látnunk kell és fölfognunk az emberiség történelmének tapasztalatát, Fatima üzenetét, hogy velünk van a Mennyei Atya szeretete, és a végső győzelem, a dicsőség az Övé.”


A főpásztor arról is beszélt, a Szűzanya utat mutatott nekünk, hogy Isten dicsősége megnyilvánulhasson. Ez a bűnbánat és az imádság útja. „Ha képesek vagyunk szembenézni önmagunkkal, és vállaljuk gyengeségeinket is, ha tudunk küzdeni gyarlóságaink ellen, és megújulunk az imádság lelkével, megnyílunk az Isten felé, és befogadjuk kegyelmét, akkor ismét megtapasztaljuk Európában és a világon mindenfelé az Úr történelemformáló erejét. A bűnbánat megtisztítja a lelket, és Isten kegyelme létrehozza bennünk, amit bűneinkkel tönkretettünk. Ugyanakkor meg kell értenünk, hogy Isten munkatársai vagyunk, tervét rajtunk keresztül akarja végrehajtani.”

A megyéspüspök hangsúlyozta, az imádságban figyelnünk kell Isten szavára: „A nagyszülők pontosan tudják mit jelent imában hordozni másokat. Imádkozni kell hűséggel, szeretettel, és békességgel szólni, reményt vinni szeretteinknek és minden embernek. Reményünk alapja Isten kegyelmének működése.”

A főpásztor végül azt kívánta: „Alsószentiván is, mint Fatima, hirdesse a reményt az emberek és egész Egyház számára. Ahogy a Fatimai Szent Szűz üzeni a három gyermeken keresztül a világnak: a kegyelem pillanatai szétkergetik a sötétség fergetegét.”

Spányi Antal püspök a szentmise végén megáldotta a nagyszülőket, akik idén is eljöttek, hogy a Szűzanya oltalmára bízzák családjaikat, és imádságban kérjék rájuk az Úr áldását. Majd az ünneplő közösség a főpásztor vezetésével körmenetben kerülte meg a templomot a Fatimai Szent Szűz szobrával.

A megyéspüspök fát ültetett a jelenések 100. évfordulójának emlékére, és megáldotta a harangtornyot is. Végül imádkozott a Boldogságos Szűz közbenjárását kérve a világ békéjéért, Európáért, a népek és nemzetek megmaradásáért, az emberiség megtéréséért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Gersztheimer Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
keletrol-jon-lux-nyugatrol-luxus-kiss-rigo-laszlo-magyar-puspokok-ad-limina-latogatasarol
Keletről jön a lux, nyugatról a luxus – Kiss-Rigó László a magyar püspökök ad limina látogatásáról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként Rómában tartózkodó Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a Vatikáni Rádió magyar adásában beszélt eddigi tapasztalatairól, élményeiről.

14:28
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

2017. november 22. szerda