Cigány közösségi házat építenek Máriapócson

Hazai – 2015. április 27., hétfő | 12:44

Máriapócs mellett Hodászon, Kántorjánosiban és Tuzséron is épül majd egy-egy új közösségi ház az Európai Unió finanszírozásában a TIOP „Kultúra, ami összeköt” című program részeként – számol be a Hajdúdorogi Metropólia honlapja.


A Hajdúdorogi Metropólia jogelődje, a Hajdúdorogi Egyházmegye 2014-ben pályázott sikeresen négy helyszínen kialakítandó nemzetiségi közösségi terek megvalósítására.

A négy ház terveit Wachsler György építészmérnök készítette el. Máriapócson a kegytemplom mögötti területen az egykori gyóntatófolyosó és a polgármesteri hivatal közötti területen épül meg a Bacsinszky András püspökről elnevezett András-ház, mely egy 206 négyzetméter hasznos területű, földszintes épület lesz. A házban három előadótermet alakítanak ki megfelelő kiszolgálóhelyiségekkel. Az új épület fűtését a kegytemplomhoz 2009-ben kiépített talajszondák fogják biztosítani.


A közbeszerzési eljárást követően a kivitelezésre a Kosz-Éptek Kft.-vel kötött szerződést a Hajdúdorogi Egyházmegye nettó 43,6 millió forint értékben. 

A tervek szerint a szeptemberi cigánybúcsún már az András-ház fogadhatja a nemzeti kegyhelyre érkező zarándokokat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria