Cigányok és nem cigányok közös keresztjét áldotta meg Székely János püspök

2018. március 12. hétfő 13:42

Március 11-én cigányok és nem cigányok közös keresztjét áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök a Vas megyei Csákánydoroszló Nepomuki Szent János-templomában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagyböjti lelkigyakorlatukat tartották a csákánydoroszlói hívek március 10–11-én. A lelkigyakorlatos szentbeszédet Székely János megyéspüspök mondta, aki gyóntatott is a szentmise előtt.

Homíliájában rámutatott, a Biblia arra tanít, hogy az Isten örök szeretet: az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretete. Ebből a szeretetből lett a világ és az ember, aki arra született, hogy szeressen. Fontos, hogy szeretet legyen az ember szavaiban: nem mindegy, hogy mit mond, és hogyan. Szavaink belőlünk jönnek elő: a gondolatainkból, a lelkünkből; megmutatják, milyenek vagyunk. A szavakkal lehet ölni és pusztítani, de építeni is.

A gyerekekhez is szólt Székely János. Arra kérte őket, vizsgálják meg, mennyi mindent kaptak a szüleiktől, és ezt meg tudták-e köszönni, hálálni nekik. „Érzik-e a szüleim, hogy szeretem őket? Tudok-e rájuk időt szánni: megölelni őket, segíteni nekik; kifejezem-e a hálámat?” – fogalmazta meg a püspök a kérdéseket, amiket feltehetnek maguknak  a gyerekek.

A házastársakhoz fordulva Székely János kiemelte: egy házasság nem magától marad szép. Két ember gyakran eltávolodik, és falak épülnek köztük. Csak az a házasság marad szép, melyben a két ember ezeket a falakat lebontja, egymás kezét megfogja. Ehhez sok idő, érzékenység kell. „Mi az, ami a házasságomban rajtam múlik? Hogyan tudnám a házastársamat boldogabbá tenni? – adott támpontokat a házastársaknak nagyböjti elmélkedésükhöz és lelki felkészülésükhöz Székely János.

A szeretet arra is hív, hogy észrevegyük a szegényt, a beteget, az idős és magányos embereket; ha nem tudjuk Istent segíteni a felebarátunkban, akkor hazugság azt állítani, hogy szeretjük Őt. „Tudom-e meglátni a gyöngét, a szegényt, és tudok-e kicsit segíteni nekik?” – tette fel a kérdést Székely János a híveknek.

Szentbeszéde végén a főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereknek el kell tudni fogadniuk a szenvedéseket, betegségeket, kereszteket. Sokan vannak, akik állandóan panaszkodnak, állandóan keserűek ezek miatt, de ettől még nem fognak megszabadulni a szenvedésektől, csak duplán nehezek lesznek. Ha tudjuk a terhet erős lélekkel vállainkra venni, magunkhoz ölelni, akkor átalakul: igazi kereszt lesz, emelni fog minket, tartást ad és Krisztushoz tesz minket hasonlóvá, aki a világ terheit hordozta.

Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható ITT.

A szentmise végén Székely János megáldotta a templomban a cigányok és nem cigányok keresztjét. Az új kereszt fehér és fekete színe utal arra, hogy legyen bármilyen az ember bőrszíne, anyanyelve, mindannyian Isten remekművei, kedves gyermekei vagyunk, és egymásnak testvérei – mondta Székely János az áldás előtt. – Nem kell az identitásunkat letagadni, ezt Jézus nem is kívánja senkitől: minden kultúrában rengeteg érték van. Tudjunk viszont valóban úgy élni, mint az Atya gyermekei, igazi testvérekként – fogalmazott.

Taizéből származik az ötlet a kereszt felállítására – mondta el Orsos Zoltán plébános. – Ott egy lerombolt téglafal az emberek közötti ellentétek feloldásának szimbóluma – itt a kereszt. Ez a kereszt legyen, ami lerombolja a falakat köztünk – hangoztatta a plébános.

Miért kellett ezt a keresztet felállítani, amikor itt nincs is feszültség a cigányok és nem cigányok között? – tették fel sokan a kérdést a plébánosnak. – A baj az, hogy közömbösen élünk egymás mellett – mutatott rá Orsos Zoltán, hozzátéve: ez a kereszt figyelmeztessen minket, hogy nem kell a kegyelemért megküzdenünk, csak elfogadni azt az Úrtól.

A szentmisén még egy keresztet elhelyeztek a templomban, amelyet egy magánszemély készített. Különlegessége, hogy három pápa – Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa – is megáldotta.

A Szombathelyi Egyházmegyében április 6-án Bérbaltaváron tartják a III. Cigánypasztorációs Találkozót.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle