Boldog Batthyány-Strattmann László feleségére, Coreth Mária Teréziára emlékeztek Körmenden

2018. november 7. szerda, 14:54

Vajon milyen lehet egy szent házastársának lenni? Erre kaptak választ az érdeklődők október 25-én Gyürki László nyugalmazott plébános előadásán Körmenden.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Boldog Batthyány-Strattmann László felesége a körmendi Bartók-lakótelepi óvoda névadója is, ebben az intézményben emlékeztek meg a szegények orvosának feleségéről október 25-én. 

Előadásában Gyürki László elmondta, Batthyány-Strattmann László 2003-as boldoggá avatásán többen megjegyezték, hogy a szent életű orvos képe mellé kívánkozik hűséges hitvestársa képe is. Körmenden úgy tartották, Coreth Mária Terézia „nagyobb szent volt, mint férje”. Boldog Batthyány-Strattmann László életútja akkor vált egyenessé, amikor szentségi házasságot kötött Coreth Mária Teréziával. Ő emelte ki Lászlót céltalan életéből és indította el az életszentség útján.


Valóban egyek voltak testben és lélekben, egymást segítették az életszentség magaslataira. Coreth Mária Terézia életrajzához kevesebb anyag áll rendelkezésre, mint férje esetében, de így is előttünk áll egy példás feleség, családanya, a közösségért dolgozó, hívő asszony.

Németújváron járva keressük fel a családi sírboltban a hűséges hitves nyughelyét is. Tartalmas, szép életet élt, megérdemli, hogy őrizzük emlékét, és kövessük példáját – buzdított a nyugalmazott plébános.

Gyürki László előadása teljes terjedelmében ITT olvasható. 

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda