Csaba Gábor: Koreában a helyi katolikus Egyház nagymértékben hozzájárult a demokratizálódási folyamathoz

Nézőpont – 2014. augusztus 15., péntek | 17:48

Csaba Gáborral, Magyarország dél-koreai nagykövetével készített interjút a Vatikáni Rádió. Az interjú teljes szövegét a Vatikáni Rádió honlapján hallgathatják meg.

Csaba Gábor, Magyarország szöuli nagykövete is részt vett Ferenc pápa koreai látogatásának első fontos eseményén, augusztus 14-én, csütörtökön a Szentatya hivatalos fogadásán az elnöki palotában.

A nagykövet az interjúban bemutatta a kicsiny, de annál dinamikusabb helyi Egyházat, amelyet világi hívek alapítottak. Felidézte a ’70-es évek katonai diktatúráit: ebben az időszakban a koreai katolikusok különösen is kivívták honfitársaik nagyrabecsülését, mivel az Egyház támogatta a demokratizálódási folyamatot.

A látogatás nem pusztán Koreának szól, hanem azt mutatja, hogy az Egyház egyre nagyobb figyelmet fordít az egész ázsiai földrészre, ahol évről évre növekszik a katolikusok száma – jelentette ki Csaba Gábor.

Jelenleg Koreában mintegy száz-százötven fős magyar közösség él, javarészt fiatalok, egyetemisták, ösztöndíjasok, üzletemberek.

Nem könnyű terep Korea egy magyar számára, de ha jobban megismerjük gondolkodásukat, sokat gazdagodhatunk kultúrájuk, hagyományaik, emberi értékeik révén – fejtette ki az interjúban Csaba Gábor, Magyarország szöuli nagykövete.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria