Csíksomlyói pápalátogatás – Több ezer parkolóhely várja a zarándokokat

Külhoni – 2019. május 23., csütörtök | 22:01

Gőzerővel zajlanak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előkészületei. A város több ezer parkolóhelyet biztosít az eseményre érkező zarándokok számára, az erről rendelkező polgármesteri rendelet is megjelent. A Gyulafehérvári Főegyházmegye tájékoztatását adjuk közre.

A szervezők célja az, hogy a lehető legjobban megkönnyítsék a zarándokok csíksomlyói utazását. Egyik jelentős könnyítés például, hogy az autóbuszok a belvárosig hozhatják utasaikat, ahonnan majd vissza kell fordulniuk a külvárosi részeken kijelölt parkolóhelyekre.

A polgármesteri rendelet értelmében autóbuszok számára több mint ezer, gépkocsik számára pedig több mint 4500 parkolóhely lesz kialakítva, zömében a külvárosi részeken. Nagyon fontos, hogy mindenki időben induljon el otthonról, a Csíkszeredába történő érkezést pedig a kora reggeli órákra időzítse (hajnali 4–6 óra között az ideális).

Útmutató a személyautókkal érkezők számára

A városháza útmutatásai szerint a gépkocsival Gyergyószentmiklós irányából érkezők Csicsó és Csíkszereda között hagyhatják autóikat az országút mentén. Ugyanakkor Pálfalva vagy Csomortán irányából is megközelíthetik Csíksomlyót, ezzel közelebb kerülve a nyereghez, az autókat a megyei út, illetve a községi utak mentén is leparkolhatják. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a zarándokok a Csicsót követő körforgalomban balra kanyarodnak a terelőúton Szépvíz irányába, ahol vagy a terelőút, illetve az országút mentén hagyják gépkocsikat, vagy az országútról letérve Delne-Pálfalva, illetve Csomortán irányából közelítik meg Csíksomlyót, ameddig a forgalomkorlátozás engedi.

A Gyimesek felől érkezők is az országút mentén parkolhatnak, illetve Delne irányában is megközelíthetik Somlyót. A Székelyudvarhely felől érkezők a városba érve az első lehetőségnél jobbra kell térniük a Hajnal utcába, ennek mentén le is tehetik autóikat, vagy parkolhatnak még az ezt követő Fürdő utcában is, utóbbi esetben a vasútállomás környékéről kezdhetik meg gyalogos útjukat a Hármashalom oltárhoz.

Az Alcsík irányából utazó zarándokok jobban járnak, ha Bánkfalva-Mindszent-Csíkszentlélek-Fitód irányából közelítik meg a csíksomlyói nyerget. Itt a Suta-tavak szomszédságában több száz gépkocsi számára lesz kialakítva parkolóhely. Ettől a ponttól pedig meglehetősen közel van az esemény helyszíne. Akik mégis úgy döntenek, hogy Csíkszentkirály felől közelítik meg a várost, azok a zsögödfürdői részen parkolhatnak, a volt borvíz-töltőde területén vagy a Zsögöd utcában, a Natúr lakópark irányában.

Autóbuszokkal érkező csoportok figyelmébe

A Gyergyószentmiklós felől érkező autóbuszok a Taploca utcai körforgalomig vihetik a zarándokokat, akik ettől a ponttól gyalogosan fogják megközelíteni Csíksomlyót, az autóbuszok pedig visszafordulnak és elfoglalják a város szélén kijelölt parkolóhelyeiket. A csoportvezetők feladata lesz kommunikálni a buszsofőrökkel a járművek későbbi tartózkodási helyeiről, ahonnan majd útra indulhatnak az esemény után.

A Székelyudvarhely felől közlekedő autóbuszok a vasúti felüljáróig vihetik utasaikat, akiknek ettől a ponttól már gyalogosan kell folytatniuk az utat. Az autóbuszok az arra kijelölt helyeken parkolhatnak le, azaz a Hargita utca mentén és a vasútállomással szembeni ipari területen. Az Alcsík felől érkező autóbuszok a Brassói úton, a vasútállomás közelében található MOL benzinkútig hozhatják utasaikat, a járművek innen visszafordulva pedig a Brassói út mentén kialakított parkolókban foglalhatják el állomásoztató helyeiket. Mindhárom esetben jelentős könnyítést jelent a Csíkszeredába érkezők számára, hogy az autóbuszok a belvárosig hozhatják a zarándokokat.

A pápalátogatásra érvénybe lépő forgalomkorlátozások

A polgármesteri rendelet értelmében május 31-én, pénteken reggel 6 órától Csíkszeredában részleges útlezárás lép érvénybe. Az érintett övezetbe csak a lakók és az ott dolgozók, továbbá a tömegközlekedés járművei, a taxisok, az áruhordók, valamint a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. Az övezet határai: nyugaton a Villanytelep utca és a Brassói út, északon és észak-keleten a Rét utca (a vasúti kereszteződés), a 12-es jelzésű országút (a taplocai terelőútnál a körforgalom), a 12A jelzésű országút (a terelőúttal való kereszteződés), Pünkösd utca, Csíkpálfalva irányából, azaz a 4-es jelzésű községi út felől Csíkszereda bejárata, valamint Csíkcsomortán irányából, azaz a 123E jelzésű megyei út irányából szintén a város bejárata határolja az övezetet. Keleten a 123B jelzésű megyei úton szintén a város bejáratától lesz érvényes a forgalomkorlátozás. Délen pedig a Zsögödi Nagy Imre utca és a 12-es számú országút kereszteződésétől számítva korlátozzák az autós közlekedést.

Csíksomlyóra érvényes korlátozások

Ahogyan azt a pünkösdi búcsúk alkalmával már megszokhattuk, Somlyón május 31-én, pénteken 12 órától egészen szombat 18 óráig tilos lesz parkolni a Szék útján, a Kájoni János utcában, a Nagymező utcában, a Kis Somlyó utcában, valamint a Köves utcában. Ugyanebben a periódusban teljesen tilos lesz a behajtás az úgynevezett zarándokhelyre és az azt kiszolgáló utcákba, ez többnyire a csíksomlyói övezetet jelenti. A teljes behajtási tilalom alól kivételt képeznek azok a zarándokok, akiknek bizonyítottan van parkolási lehetőségük szállásuk udvarán, viszont számukra is csak május 31-én péntek 20 óráig lehetséges a közlekedés ebben az övezetben. A lakóknak pedig június 1-én reggel 6 óráig lesz szabad a forgalom. A fentebb említett városi övezetben teljes útlezárásra lehet számítani pénteken 20 órától szombat 18 óráig. Ugyanebben az időszakban tilos lesz a parkolás a zöldövezeteken, a járdákon, a biciklisávokon, csupán a kijelölt parkolóhelyeken engedélyezett az állomásoztatás.

Motorkerékpárokkal június 1-jén reggel 6 óráig még szabad lesz a városba a bejárás. A forgalomkorlátozások és útlezárások nem vonatkoznak a hatósági és egyéb speciális feladatokat ellátó járművekre.

Áthaladó forgalom

A Csíkszeredán áthaladó forgalom számára a következő útvonalak lesznek nyitva: észak irányából, azaz Csíkcsicsó felől a taplocai terelőútról a Rét utca irányába lehet hajtani, innen a Hargita utca fele, ahonnan majd el lehet jutni a Brassói útig. Dél irányából a Brassói útról a Hargita utcán át lehet eljutni Székelyudvarhely felé, vagy a Rét utcába, ahonnan a taplocai terelőúton lehet tovább folytatni az utat Csicsó vagy Szépvíz irányába. A nyugat felől érkezők a Rét utcán keresztül indulhatnak északi vagy keleti irányba tovább, délre pedig a Brassói út felé kell haladniuk, azon hagyhatják el a várost.

IDE kattintva térképet is található az eligazodáshoz!

Kijelölt parkolóhelyek autóbuszok számára:
12A jelzésű országút:180
Sazy barkácsáruház udvara: 40
Brassói út buszállomás – Mida autószalon: 180
Brassói út – Lukoil-OMV benzinkútak: 170
Baromtér utca – vasúti platform: 200
Rét utcai volt vágóhídnál: 25
Hargita utcai For Betonnál: 25
Hargita utca – vasúti felüljáró – Rét utca: 90
Hajnal utca: 100 Hunyadi János utca (volt traktorgyár mögött): 120
Összesen: 1130

Kijelölt parkolóhelyek személygépkocsik számára:
12A jelzésű országút – Delne fele: 460
12A jelzésű országút – RAR: 260
12 jelzésű országút – Csíkcsicsó fele: 340
123E jelzésű megyei út, Delne – Pálfalva: 200
4-es jelzésű községi út, Várdomb – Csomortán: 280
123B-123C jelzésű megyei utak, Csíkszentlélek – Fitód: 600
Zsögöd utca – Natúr lakópark: 250
Zsögödfürdő – ANAVIE raktára: 260
12 jelzésű országút, OMV – Csíkszentkirály fele: 200
Erőss Zsolt Aréna parkolója: 150
Nagyrét utca, a Dedeman barkácsáruházzal szemben: 150
Akác utca, Hajnal utca, Fürdő utca Szécseny fele: 600
Csíksomlyó mező: 300
Taploca utca a Sazy mellett: 200
123E jelzésű megyei út Csobotfalva– Csomortán– Csíkpálfalva: 400
Összesen: 4650
Amennyiben Csíkszereda város vezetése további módosításokat tesz közzé, azok alapján frissítjük az információkat.

Forrás és fotó: RomKat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria