Csíksomlyóra látogatott Klaus Johannis román államfő

Külhoni – 2017. július 21., péntek | 15:59

Klaus Johannis román elnök július 18-i székelyföldi útja során ellátogatott a csíksomlyói kegytemplomba is. Az alábbiakban Bőjte Mihály OFM csíksomlyói házfőnök beszámolóját olvashatják a látogatásról.

Románia elnöke „Dicsértessék a Jézus Krisztus!”-sal köszöntött minket. Tudta, hogy ferencesek vagyunk, és hogy Szebenben is van ferences templom. Elmondta, hogy először jár itt. Érdekelte a búcsú eredete, hogy hogyan nőtte ki magát, és hogy hol gyűlik össze a sok ember a búcsús szentmisére. Ismerte a problémát, hogy a búcsút nem vették fel az UNESCO-listára. Korodi Attila parlamenti képviselőtől átvette a beadványt, és azt ígérte, tanulmányozni fogja. Ott, helyben az volt a válasza, hogy türelemre van szükség, mert annak idején Szebent is fel akarta vetetni a listára, de nem sikerült.

Urbán Erik testvérrel, a csíksomlyói kegytemplom igazgatójával felkísértük Klaus Johannist a kegyszoborhoz, és néhány csendes pillanatot töltöttünk el ott. Épp egy imádkozó család térdelt a kegyszobor előtt, az elnök arra kért, ne zavarjuk meg őket. A templomban, ahol gyerekeket látott, megállt, és kezet fogott velük, egyikükkel már a bejáratnál szelfit készített. Kifele menet annak az óhajának adott hangot, hogy szívesen venné, ha elkísérnénk a Szent István-házig. Ott elköszöntünk tőle. A német nyelvű „Viszontlátásra!” búcsúzásunkra németül válaszolt.

A protokollszemélyzet a habitusunkra azt mondta, milyen érdekes ruha, és milyen jó, hogy a mostani időkben is őrizzük a hagyományokat. Kuriózumot láttak benne, nehezen jött át számukra az üzenet, hogy a szerzetesi viseletünkről van szó. Ezzel együtt érdekelte őket a kegyszobor, és fel is mentek imádkozni a Szűzanyához.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Kovács Boglárka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria