Cupich bíboros a gyermekek védelméről: Nem elég pusztán az intézkedéseket megváltoztatni

2019. február 22., péntek | 20:53

A kiskorúak védelme az Egyházban témáról összehívott, február 21. és 24. között megrendezett vatikáni tanácskozás második napján felszólalt Blase Cupich bíboros, chicagói érsek, a találkozó szervezőbizottságának tagja.

A szinódusi aulában zajló megbeszélésen áttekintik azokat az eljárásokat, amelyeket gyakorlatba kell ültetni a felelősség, az elszámoltathatóság és az átláthatóság terén az egyházban. A második napon az elszámoltathatósággal foglalkoztak.

Blase Cupich, aki az amerikai püspöki kar gyermekek és fiatalok védelmére létrehozott bizottságának elnöke, Szinodalitás: közösen osztott felelősség címmel tartott előadást. A bíboros a kollegialitás jelenlegi gyakorlásáról elmélkedett az ülésen. Hangsúlyozta, hogy a püspököknek a szinodalitás tükrében kell figyelembe venniük a kihívásokat. Különösképpen akkor, amikor az egész egyházban az elszámoltathatóság strukturális, jogi és intézményi aspektusait tekintik át.

A szinodalitás Cupich bíboros szerint azt jelenti, hogy minden megkeresztelt minden szinten – a plébániákon, az egyházmegyékben, a nemzeti és regionális egyházi testületekben – részt vesz a megkülönböztetésben és a reformban, amely áthatja az Egyházat. Ez alapvetően fontos ma az Egyházban és ennek köszönhetően kerül előtérbe az igazság, a bűnbánat és a kultúrák megújulása, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az Egyházban és szélesebb körben a társadalomban megvalósuljon a fiatalok védelme. Egy olyan folyamat, amely pusztán az intézkedéseket változtatja meg, nem elegendő, még ha a kollegialitás eredménye is.

Cupich bíboros az Egyház minden tagja és az egyházi kultúrák megtérésére hívott minden kontinensen. Csakis a megkülönböztetésben, a megtérésben és a reformban gyökerező szinodális szemlélet vezetheti az Egyházat átfogó cselekvésre a legsérülékenyebbek védelmében.

A chicagói bíboros, érsek ezt követően áttekintette többek között a strukturális, jogi és intézményi reform kérdését. Szólt a világiak szerepéről, a meghallgatásról és az elkísérésről, de kiemelte az Egyház mint szerető anya szerepét és összehasonlította a szülő és a gyermek, illetve az Egyház és a hívek közötti „szent köteléket”. „A szülők számonkérnek bennünket, mert egyszerűen nem tudják felfogni, hogy mi püspök és szerzetesi elöljáróként gyakran miért nem vettük észre a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések célját és romboló hatását. Kettős célkitűzést kell megvalósítani ma az Egyházban: állandó erőfeszítéssel kell törekedni az egyháziak által elkövetett szexuális visszaélések felszámolására az Egyházban és el kell utasítani a klerikalizmus kultúráját, amely nagyon gyakran a visszaélést okozta.”

Cupich bíboros megnevezte a feladatokat és bemutatta az elszámoltathatóság intézményi és jogi kereteit, amelyek három aspektusra összpontosítanak: a püspökök elleni nyomozás szabályainak felállítására, a vádak bejelentésére és a konkrét eljárási lépésekre. Világos eljárásokat kell kidolgozni olyan esetekre, amelyek igazolják a püspök, eparcha vagy szerzetesi elöljáró „súlyos okokból” való elmozdítását hivatalából, ahogy ezt a Sacramentorum sanctitatis tutela és a Mint szerető anya kezdetű pápai motu propriókban meghatározták.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap