Cupich bíboros a gyermekek védelméről: Nem elég pusztán az intézkedéseket megváltoztatni

2019. február 22., péntek | 20:53

A kiskorúak védelme az Egyházban témáról összehívott, február 21. és 24. között megrendezett vatikáni tanácskozás második napján felszólalt Blase Cupich bíboros, chicagói érsek, a találkozó szervezőbizottságának tagja.

A szinódusi aulában zajló megbeszélésen áttekintik azokat az eljárásokat, amelyeket gyakorlatba kell ültetni a felelősség, az elszámoltathatóság és az átláthatóság terén az egyházban. A második napon az elszámoltathatósággal foglalkoztak.

Blase Cupich, aki az amerikai püspöki kar gyermekek és fiatalok védelmére létrehozott bizottságának elnöke, Szinodalitás: közösen osztott felelősség címmel tartott előadást. A bíboros a kollegialitás jelenlegi gyakorlásáról elmélkedett az ülésen. Hangsúlyozta, hogy a püspököknek a szinodalitás tükrében kell figyelembe venniük a kihívásokat. Különösképpen akkor, amikor az egész egyházban az elszámoltathatóság strukturális, jogi és intézményi aspektusait tekintik át.

A szinodalitás Cupich bíboros szerint azt jelenti, hogy minden megkeresztelt minden szinten – a plébániákon, az egyházmegyékben, a nemzeti és regionális egyházi testületekben – részt vesz a megkülönböztetésben és a reformban, amely áthatja az Egyházat. Ez alapvetően fontos ma az Egyházban és ennek köszönhetően kerül előtérbe az igazság, a bűnbánat és a kultúrák megújulása, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az Egyházban és szélesebb körben a társadalomban megvalósuljon a fiatalok védelme. Egy olyan folyamat, amely pusztán az intézkedéseket változtatja meg, nem elegendő, még ha a kollegialitás eredménye is.

Cupich bíboros az Egyház minden tagja és az egyházi kultúrák megtérésére hívott minden kontinensen. Csakis a megkülönböztetésben, a megtérésben és a reformban gyökerező szinodális szemlélet vezetheti az Egyházat átfogó cselekvésre a legsérülékenyebbek védelmében.

A chicagói bíboros, érsek ezt követően áttekintette többek között a strukturális, jogi és intézményi reform kérdését. Szólt a világiak szerepéről, a meghallgatásról és az elkísérésről, de kiemelte az Egyház mint szerető anya szerepét és összehasonlította a szülő és a gyermek, illetve az Egyház és a hívek közötti „szent köteléket”. „A szülők számonkérnek bennünket, mert egyszerűen nem tudják felfogni, hogy mi püspök és szerzetesi elöljáróként gyakran miért nem vettük észre a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések célját és romboló hatását. Kettős célkitűzést kell megvalósítani ma az Egyházban: állandó erőfeszítéssel kell törekedni az egyháziak által elkövetett szexuális visszaélések felszámolására az Egyházban és el kell utasítani a klerikalizmus kultúráját, amely nagyon gyakran a visszaélést okozta.”

Cupich bíboros megnevezte a feladatokat és bemutatta az elszámoltathatóság intézményi és jogi kereteit, amelyek három aspektusra összpontosítanak: a püspökök elleni nyomozás szabályainak felállítására, a vádak bejelentésére és a konkrét eljárási lépésekre. Világos eljárásokat kell kidolgozni olyan esetekre, amelyek igazolják a püspök, eparcha vagy szerzetesi elöljáró „súlyos okokból” való elmozdítását hivatalából, ahogy ezt a Sacramentorum sanctitatis tutela és a Mint szerető anya kezdetű pápai motu propriókban meghatározták.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat