Debrecen önkormányzata idén 500 millió forinttal támogatja a történelmi egyházakat

Hazai – 2016. január 8., péntek | 12:41

Január 7-én, csütörtökön Papp László, Debrecen polgármestere kerekasztal-tárgyaláson fogadta a három történelmi egyház képviselőjét, akikkel megállapodott az idei egyházi támogatások mértékéről.


Debrecen első embere dolgozószobájában fogadta a Tiszántúli Református Egyházkerület, a debreceni székhelyű Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye és a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye vezetőit, akikkel a források felhasználásáról egyeztetett.

Tavaly óta Debrecen már három történelmi nagyegyház székhelye. A reformátusok és a római katolikusok mellett a görögkatolikus metropólia központja is itt van. Papp László polgármester a január 7-i kerekasztal-beszélgetésen kiemelte: az egyházak nagyon fontos szerepet töltenek be a város életében, ezért Debrecen még az eddigieknél is jobb, szorosabb együttműködésre törekszik velük a jövőben. A városvezető emlékeztetett: a közgyűlés olyan településfejlesztési programot fogadott el, amely 500 millió forintot szán kifejezetten egyházi fejlesztésekre.

„Ennek a megbeszélésnek részben az a célja, hogy a forrás felhasználásáról beszéljünk, és el tudjuk indítani azokat a folyamatokat, amelyek kapcsán a város a keretből tudja a jelen lévő egyházi vezetők által megfogalmazott prioritásokat támogatni” – mondta el Papp László polgármester.

Fekete Károly református püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Palánki Ferenc megyéspüspök a találkozó sajtónyilvános kezdetén egyaránt országosan példamutatónak nevezte, hogy a város önkormányzata költségvetési szinten is elkötelezi magát az egyházak támogatására.

Azt, hogy a város az egyházainkra nemcsak figyelmet, hanem elkülönített összeget is szán, és velünk egyeztetve, nem nélkülünk kívánja felhasználni, országosan is példamutató – hangsúlyozta Fekete Károly.

Papp László azt is közölte, hogy még a költségvetés elfogadása előtt találkozni fog a városban működő kisebb egyházak vezetőivel is.

Forrás és fotó: Dehir.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria