Decemberben avatják boldoggá az algériai vértanúkat

2018. szeptember 14. péntek, 19:27

December 8-án az algériai Oránban tizenkilenc keresztény vértanút avatnak boldoggá, akik a kilencvenes években adták életüket hitükért Algériában, köztük a hét tibhirine-i szerzetest.

Algéria püspökei adtak hírt róla, hogy az 1994 és 1996 között a hit elleni gyűlöletből meggyilkolt szerzeteseket Oránban, a Notre-Dame de Santa Cruz-kegyhelyen avatják boldoggá. A szertartást Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa vezeti.

1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka terroristák egy csoportja az algériai tibhirine-i trappista monostor kilenc szerzetese közül elrabolt hetet, akiket később kivégeztek – az Emberek és istenek című film az ő történetüket dolgozza fel. Az eljáráshoz tartozik további tizenkét katolikus szerzetes ügye, akik 1994 és 1996 között estek áldozatául a terrorista erőszaknak. Köztük van Pierre Claverie domonkos szerzetes, az algériai egyház egyik kimagasló személyisége, aki Orán püspöke volt.

A kanonizációs eljárás 2006-ban kezdődött, az egyházmegyei szakasz öt évet vett igénybe. Ezt követően a szentszéki szakasz, a Szentatya szándéka szerint, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa támogatásával, nagyon gyorsan zajlott. Ferenc pápa idén januárban adta ki a dekrétumot, amely megnyitotta az utat a boldoggá avatáshoz.

A posztulátor így foglalta össze, mi a közös a tizenkilenc vértanúban: „Mindannyian Krisztus szeretete, a párbeszéd, a másik iránti nyitottság, a barátság és az algériai néphez való hűség hiteles tanúságtevői voltak.” Egy szerény, alázatos szeretettel teli egyház szolgálói, akik tisztelték a másik ember hitét, és vágytak arra, hogy megértsék az iszlámot. Életük és haláluk az algériai egyház identitásának szimbólumává, ikonjává vált. Thomas Georgeon, aki maga is trappista szerzetes, hozzátette, hogy rajtuk kívül sokan élték és élik ma is ezt a hivatást, az Egyháznak ezt a különleges jelenlétét ebben az országban, amely bizonyítja azt is, hogy lehetséges a testvéri és egymást tiszteletben tartó együttélés. A szerzetes elmondta azt is, hogy a boldoggá avatás egyben tiszteletadás annak a majdnem kétszázezer embernek, akik a kilencvenes években Algériában vesztették életüket, és akik szenvedésének emléke sokáig homályban maradt.

1994. május 8-án Casbah könyvtárában gyilkolták meg Henri Vergès marista szerzetest és Paul Hélène de Saint Raymond szerzetesnővért, a Mária Mennybevételéről Nevezett Kis Nővérek kongregációjának tagját. Október 23-án Esther Paniagua Alonso és Caridad Alvarez Martin Ágoston-rendi nővéreket Algír Bab el Oued negyedében ölték meg. December 17-én Tizi Ouzou-ban, Kabília régióban négy fehér atya – Jean Chevillard, Charles Deckers, Alain Dieulangard és Christian Chessel – holttestét találták meg. 1995-ben újabb három gyilkosság történt Algírban: szeptember 3-án Bibiane és Angèle-Marie, a Nostra Signora degli Apostoli kongregáció tagjai, majd november 10-én Odette Prévost nővér, a Szent Szív Kis Nővérei kongregáció tagja lett gyilkosság áldozata. 1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka történt a tibhirine-i hét trappista szerzetes – Christian de Chergé, Bruno Lemarchand, Célestin Ringeard, Christophe Lebreton, Luc Dochier, Michel Fleury és Paul Favre-Miville – elrablása. Május végén találták meg holttestüket, nem messze a kolostortól. Végül 1996. augusztus 1-jén algériai muszlim sofőrjével együtt gyilkolták meg Pierre-Lucien Claverie püspököt.

Forrás: Avvenire; Vatican Insider

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00