Diakónusokat szenteltek a Munkácsi Egyházmegyében

Külhoni – 2015. január 21., szerda | 16:48

Majnek Antal megyéspüspök január 17-én ünnepi szentmise keretében diakónussá szentelte Jurij Gál, Ruszlan Sztrizsak és Jevhen Fizer kispapokat a munkácsi Szent Márton-székesegyházban – tájékoztat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye.

A szentmise elején a főpásztor rámutatott arra, hogy a diakonátus Jézus Krisztusra emlékeztet, őrá irányítja a tekintetet, és szolgálatot jelent. Jézust idézte, aki egy alkalommal így szólt: „Az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon.”

Az evangélium két nyelven, magyarul és ukránul való felolvasása után a kispapokért felelős Zsarkovszkij Péter atya az egyház nevében biztosította, hogy Jurij, Ruszlan és Jevhen szeminaristák méltók a diakónusszentelésre.

Majnek Antal szentbeszédében arra hívta fel a szentelendők figyelmét, milyen nagy szolgálatot teljesíthetnek a szentelést követően: hiszen az Igének, az oltárnak és a szeretetnek szolgálnak majd.

„Ha önként vállaljátok a diakonátust, akkor olyanokká kell válnotok, mint azok, akiket az apostolok annak idején kiválasztottak a szeretet szolgálatára: »jó hírnévvel rendelkező bölcs férfiak, akiket eltöltött a Szentlélek«” – hangsúlyozta a főpásztor.

A mindenszentek litániájának elimádkozása után a püspök imádkozott a kispapok fölött, majd a jelöltek átvehették a diakónusi öltözetet: a dalmatikát (a diakónus liturgikus ruhája – a szerk.) és a stólát.

„Kedves diakónusok! Emlékezzetek mindig a mai szertartás összes szép imájára! Ne feledjétek, hogy mit ígértetek ma az Isten és az egész egyház színe előtt. Ne legyetek önzők, hanem szolgáljátok az Istent és az embereket!” – kérte Majnek Antal a felszenteltektől.

Fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria