Égig ért a lelkesedés Szovátán

Külhoni – 2014. július 22., kedd | 9:05

Több mint százötven gyerek vett részt idén Szovátán a vasárnap véget ért ötödik „Égig érő fesztivál” elnevezésű táborban – tájékoztat a Romkat.ro.

A Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó helybéli gyerekeken kívül érkeztek még Gyergyócsomafalváról, Déváról, a Gyimesekből, Nyárádremetéről, a Sóvidékről és Szentkeresztbányáról is táborozók.

A tábor minden évben egy adott tematika köré szerveződik – kiválasztanak egy példaképet, s az ő személye adja a foglalkozások témáját. Idén a Szűzanyát, az ő szeretetét, valamint az anyai szeretetet és a hitet állították a középpontba. Ebből kiindulva alakultak a csoportok, mondta el Bojoievschi Éva, a tábor főszervezője. A tábor záróeseménye egy díszelőadás volt, amelyen a gyerekek bemutathatták, mi mindent tanultak az egy hét alatt.

A résztvevők összesen tizennégy szakmával ismerkedhettek meg, mindegyiket szakemberek által: a pékek a kifli-, zsemle- és pereckészítés folyamatát, a varrócsoport különféle hímzések készítését mutatta be, illetve egy teljes székely ruha is elkészült a tábor ideje alatt. A zenével és tánccal foglalkozó csoport közös produkcióval is készült, a kutatócsoport pedig rövid előadást tartott a Medve-tó keletkezéséről, míg a rádiós csoport tréfás híradóval készült a „Szent József FM” hanghullámain. A színészcsoport Szűz Mária virágoskertje címmel tartott előadást, a festők Mária-szimbólumot készítettek. Volt továbbá kertész-, kézműves-, fafaragó- és irodalomcsoport is, utóbbiak megalkották a tábor himnuszát.

Bojoievschi Éva kiemelte: a tábor legfontosabb célja az, hogy a Szent Ferenc Alapítvány házaiban élő nehéz sorsú, szegény gyerekeket, akiket szüleik nem tudnak iskoláztatni, megismertessék különböző szakmákkal.

Az eredetileg fesztivál jelleggel indult tábor ma már az imádságos, dolgos életre buzdítja a gyerekeket. Kezdetben Budapestről érkező művészek rendezték. Az ötlet megtetszett Csaba testvérnek, segítőivel saját arculatukhoz igazítva, hasznos elemekkel kiegészítve vitték tovább.

A tábor főszervezője elmondta: mindenképp szeretnék folytatni ezt a hagyományt, mivel nagyon jó visszajelzéseket kapnak a gyerekek és a felnőttek részéről egyaránt.

Magyar Kurír