Egy fogvatartott ajándéka a nyírtelki katolikus iskolának

2018. szeptember 12. szerda, 17:48

Szent Annát ábrázoló képet festett és ajándékozott egy fogvatartott a nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskolának, melynek tanévnyitóját szeptember 3-án ünnepelték Bosák Nándor püspökkel.

„A gyermek világra nyitott lény. A simogatásra simogatással, a jókedvre jókedvvel, a tevékenységre tevékenységgel felel.” (Mérei Ferenc)

A tanévnyitón az iskola dolgozói és diákjai mellett jelen volt Kiss Tibor plébános, iskolalelkész, Szekeres József, Nyírtelek polgármestere, Pappné Baranyi Edina főhadnagy, a történelmi egyházak képviselői, hitoktatóik, valamint a város intézményvezetői és a civil szervezetek képviselői.

Kiss Tibor plébános köszöntötte az iskola közösségét, majd Fazekas Bianka 6. osztályos tanuló olvasott fel a Szentírásból egy részletet.


Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évben az iskola nem külsőségekben változott meg, hanem szívben és lélekben gazdagodtak és igazodtak a Jézus Krisztus által mutatott úthoz a tanárok és diákok. Kitért arra is, hogy nem a tantárgyak a meghatározók és vonzók a diákok számára az iskolai évek alatt, hanem a tanárok személyisége, azoké, akik hittel és lelkesedéssel tudják az ismereteket közvetíteni a tanulók felé.

A püspök köszöntőjét a gyerekek szavalata követte. Az iskolavezetés részéről Szilágyiné Beregszászi Erzsébet igazgatóhelyettes mondott ünnepi beszédet és adott tájékoztatót a tanév rendjéről. Hangsúlyozta azt is, hogy akkor működik jól egy iskola, ha a szülők ott állnak a gyermekeik mellett mindennap, és segítik a pedagógusok munkáját, valamint ha sikerül meggyőzni a szülőket és a diákokat arról, hogy az egyetlen út céljaink eléréséhez a tanulás.

Szekeres József, Nyírtelek polgármestere bejelentette, hogy az önkormányzat ingyenes étkeztetést biztosít az iskola minden tanulója részére. 

Az ünnepség különleges pillanata volt, mikor Pappné Baranyi Edina főhadnagy nem mindennapi ajándékot adott át az iskolának. A főhadnagy Nagy Gábor igazgatóhelyettes segítségével leplezte le a Szentháromság-szobor alatt rejtőző festményt, melyet egy fogvatartott festett, és amely az iskola védőszentjét és névadóját, Szent Annát ábrázolja.


Bosák Nándor püspök megáldotta a képet, majd az első osztályosok nyakkendőit, és hittel és örömmel teljes új tanévet kívánt mindenkinek.


Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25