Egy liftben a pápával – Kocsis Fülöp rendhagyó tudósítása a szinódusról

2018. október 11. csütörtök 16:49

Mi is illene jobban egy ifjúsági szinódushoz, mint egy Facebookon vezetett útinapló az eseményekről? A szinóduson részt vevő magyar főpásztorok egyike, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita a közösségi médiában számol be napról napra a szinóduson történtekről.

Október 3-án kezdődött a Vatikánban a püspöki szinódus tizenötödik rendes közgyűlése, amely „a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás” hármas témaköréről tárgyal. Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviseli.

Kocsis Fülöp érsek Facebook-oldalán folyamatosan beszámol útjáról. Elárulta, hogy a Legszentebb Mária Leányka Intézetben (Istituto Maria Santissima Bambina) kapott szállást, ahonnan közvetlenül rá lehet látni a Szent Péter térre. „Pont a tér másik oldalán, velünk szemközt van az az ablak, ahonnan a pápa vasárnaponként az Úrangyalát szokta mondani, és áldást ad a téren imádkozókra – írta október 2-i bejegyzésében Kocsis Fülöp érsek. – Kérdeztem a nővért, aki nagyon kedvesen körbevezetett a házon, hogy ha innen átintegetünk, azt vajon látja-e Ferenc pápa. Csak nevetett. Ki tudja, lehet, hogy ők már megpróbálták? Megkaptuk a kis kék színű aktatáskánkat, amelyben már előre előkészítették a szükséges iratokat, az Instrumentum laboris nevű munkaszöveget, az előttünk álló négy hét teljes programját, a terem ülésrendjét, sőt, még a szavazógép használati utasítását is. Nagy örömömre teljesítették a kérésünket, és Feri atyával [Palánki Ferenc püspökkel – a szerk.] egymás mellett fogunk ülni. Minden elő van készítve… ha nem is a menyegzőre, de az előttünk álló szép nagy feladatra.”

„Szép gesztus volt, hogy belépésünkkor minden érkező vendéget személyesen fogadott a pápa – szól az október 3-i megnyitóról szóló beszámoló. – Babják metropolitától [Ján Babjak eperjesi érsek-metropolita – a szerk.]  a gombát kérte számon, ugyanis mindig azt szokott neki vinni ajándékba.”

Kocsis Fülöp érsek természetesen megemlékezik a szinódus könnyed pillanatairól is. „Október 4-e reggelén életem egyik legnagyobb baklövését követtem el. Onnan kezdem, hogy egy kis késéssel érkeztem a VI. Pál teremhöz. (...) Nagy meglepetésünkre ezen a reggelen is az ajtóban várt bennünket a Szentatya. S a késésem miatt mi voltunk az utolsók, utánunk már bezárták az ajtót. Tehát a pápával együtt indultunk föl a tanácskozás termébe. Baldisseri bíboros kísérte, és már nyitva volt a liftajtó, hogy fölvigye őket. Erre Ferenc pápa körbenézett, s azt mondta, mégse menjünk csak magunk, majd odaintett kettőnknek, hogy mi is szálljunk be a liftbe. Ott persze nem hagyhattam ki a tréfát, hogy milyen érdekes, ma éppen két névnapját ünneplő főpappal utazom a liftben. Erre ő is vette a lapot, és magyarul mondta a másik ünnepeltnek: »Ferenc! Isten éltessen!« (...) Már nyílt a liftajtó, amikor eszembe jutott, hogy csinálhattunk volna egy szelfit. Micsoda emlék lett volna, két névnapját ünneplő főpappal egy liftben!”

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Kocsis Fülöp érsek Facebook-oldala

Fotó: Kocsis Fülöp érsek Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök