Egy nap alatt egymillió emberrel találkozott Ferenc pápa Mexikóban

Ferenc pápa – 2016. február 14., vasárnap | 18:03

Alig kezdte meg mexikói látogatását Ferenc pápa, mindössze egy nap leforgása alatt már egymillió emberrel találkozott – tájékoztatta az újságírókat február 14-én Federico Lombardi szentszéki sajtószóvivő.

Nyilvánvaló különleges kötődése a Guadalupei kegyképhez, amelynek üzenete ma is nagyon aktuális: közel lenni az emberekhez minden élethelyzetben. A kegykép emberileg megmagyarázhatatlan – maga a pápa beszélt erről a repülőúton. Mindazonáltal fontos lelki jelenség, amely képes pozitívan átalakítani a világot, nem hangos szenzációval, hanem belépve egy nép alázatos és mindennapi életébe.

A kegyhelyen a Szentatya, miután megpuszilt két kislányt, akik virágot vittek a Szűzanyának, helyet akart foglalni a kegykép előtt. Egy pillanatra úgy látszott, elveszíti az egyensúlyát, de szerencsére az oda készített karosszékben megtámaszkodott. Ezzel kapcsolatban Lombardi atya megnyugtatta az újságírókat: „Mindannyian tudjuk, hogy a pápának van némi nehézsége a mozgásban, kissé bizonytalanul jár. Ez azonban az ő korában (79 éves) meglehetősen normális. Mi is hányan vagyunk, akik küszködünk és oda kell figyelnünk a lépcsőkre, az ugrásokra… tehát abszolút normális az ő esete. Ami a pápa általános állapotát illeti, kiváló.”

„Mi is elcsodálkoztunk, milyen jól viselte az első, 24 órás napot: a hosszú utazásokat, a rendkívüli találkozót Kirill pátriárkával, a repülőtéri fogadtatást, majd az azt követő 15 kilométeres utat a nyitott pápamobillal a rendkívüli hidegben… Ezek után készen állt a következő, szintén fárasztó napra, tehát igen, mondjuk a Szentatyának, hogy legyen óvatos, mert sokáig magunk között szeretnénk tudni őt, de – legalábbis jelenleg – annyi energiája van, hogy adhatna is belőle” – mondta még a szentszéki szóvivő az újságíróknak.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria