Egyházmegyei családreferensek tartottak megbeszélést Csíksomlyón

2019. március 26., kedd | 11:12

Március 19–20-án a csíksomlyói Jakab Antal-házban és a kegytemplomban tartották az egyházmegyék családreferenseinek találkozóját a gyulafehérvári főegyházmegye szervezésében. Az eseményen részt vett Pál József Csaba temesvári püspök, a családpasztorációs találkozók korábbi főszervezője is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az évente megtartott találkozó szervezője idén a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye, Szénégető István családreferens és munkatársai voltak. A nagyváradi egyházmegyét Kovács F. Zsolt irodaigazgató, a lelkipásztori területek egyházmegyei koordinátora; Tóth Attila margittai plébános, egyházmegyei családpasztorációs felelős, valamint Micaci Cristian pasztorális referens, médiafelelős képviselte.

Pál József Csaba temesvári püspök, a romániai püspöki konferencia családreferensének meghívására a román nyelvű római katolikus, valamint a görögkatolikus egyházmegyék képviselői is csatlakoztak a résztvevőkhöz.

A kérügma a családpasztorációban volt a fő témája az erdélyi magyar római katolikus egyházmegyék családpasztorációs megbízottjai és munkatársai találkozójának – egy olyan fogalom, melynek értelmezése komoly kihívást jelentett a résztvevőknek, a megbeszélések során azonban egyre gyümölcsözőbbé vált a stratégiák közös kidolgozása szempontjából.

A csíksomlyói találkozón előadások hangzottak el Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításáról. Az egyházmegyék egy-egy képviselője bemutatta a saját családpasztorációs programját, így a résztvevők tanulhattak egymástól, és közösen imádkoztak az Isten akarata szerinti családokért.

A gyulafehérvári főegyházmegyében alkalmazott családi életre nevelési programot a Kertész házaspár mutatta be. Az ezt követő megbeszélésen kiderült, hogy mindenki egyetért e program fontosságával, terjesztése szükségességével, hiszen sok olyan diákot lehet ezáltal elérni, akiknek életéből hiányzik a helyes családkép, gazdasági vagy szociális jellegű problémák miatt (például elvált, nem egymás mellett élő, külföldön dolgozó szülők). Az is világossá vált, hogy a családi életre nevelési program terjesztésének ideális formája az, ha házastársak végzik, és nem információátadás formájában történik, mint más tantárgyak tanítása, hanem személyes élmények és tapasztalatok megosztásával.

A második nap témája az egyházmegyei és a plébániai családpasztoráció összekapcsolása volt. A résztvevők megoszthatták egymással egyházmegyei tapasztalataikat. Arról is tanácskoztak, hogyan lehetnek még hatékonyabbak a jól működő képzések, találkozók, programok; hogyan lehetne általuk még több embert megszólítani, modern kommunikációs eszközök bátrabb bevonásával is.

Fő feladatuk, hogy elvessék a magot a jó termőföldbe – hangzott el a találkozón. – A növekedést az Úrra kell bízni, és reménykedni benne akkor is, ha lassúnak tűnik a folyamat.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Csúcs Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle