Egyházmegyei találkozót tartottak az egyházközségi képviselők Egerben

Hazai – 2015. április 26., vasárnap | 19:05

„Krisztus követségében járunk.” Ezzel a mottóval hívták találkozóra az Egri Főegyházmegye egyházközségeinek képviselő-testületi tagjait április 25-én az egri bazilikába. Ternyák Csaba egri érsek meghívását mintegy kétezer-ötszázan fogadták el – tájékoztat a főegyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A köszöntőt és a közös imádságot követően előadások hangzottak el. Elsőként Palánki Ferenc egri segédpüspök beszélt A remény forrása: találkozás az élő Jézussal címmel. Mint mondta: Krisztus feltámadásának gyümölcse a remény. Ha van remény, könnyebben viseljük a nehézségeket. Bár sokszor megfogyatkozik bennünk is, de Jézus mellénk szegődik, „vándorlásunk társa lett”, hogy tanuljunk az Isten Igéjétől, és felismerjük őt a kenyértörésben.

Linczenbold Levente teológiai tanár, tardi plébános előadásának mottója a következő volt: „Még abban az órában útra keltek” (Lk 24,33). E szentírási gondolat alapján mutatta be az előadó a képviselő-testületi tagok missziós küldetését. Kitért az aktuális feladatokra is és az egyházközségben betöltött szerepre: fontos, hogy a tagok egyházjogilag és gyakorlatilag is tisztában legyenek azzal, mit is jelent a plébános munkatársaiként közreműködni és a közösség javát szolgálni. Meg kell tanulni segíteni egymásnak, együttműködni, építeni Isten országát. 

„Felismerték Őt a kenyértörésben” (Lk 24,13) című előadásában Csizmadia István teológiai tanár, az egri bazilika plébánosa elmondta, hogy az emberek Istennel való találkozásának egyik megvalósulása a szentmisében, Isten igéje és az Üdvösség Kenyere, az Eucharisztia által lehetséges.

A találkozó csúcspontja az ünnepi szentmise volt, amelyen a főegyházmegye papjai és kispapjai a szentélyben foglaltak helyet Ternyák Csaba érsek körül.

A főpásztor köszöntőjében hangsúlyozta: az egyházmegyei találkozó célja, hogy a résztvevők megerősödjenek Istenbe vetett hitünkben és Krisztus egyházához való elkötelezettségükben.

Szentbeszédében Ternyák Csaba rámutatott: az Egri Főegyházmegye főszékesegyházát Szent János apostol és evangélistának szentelték. A hely mellett pedig az időpont is fontos: Szent Márk evangélista ünnepén tartják a találkozót. Azzal pedig, hogy a hely és az idő két evangélistához, Jánoshoz és Márkhoz kötődik, máris az evangélium áll a figyelem középpontjában.

Az érsek kiemelte: az evangélium örömhírt jelent, majd így folytata: „Krisztus örömhírét szeretnénk mi is életünk és egyházi szolgálatunk középpontjába állítani. Erre emlékeztet bennünket az az újszövetségi Szentírás is, amelyet a mai találkozás emlékére adunk ajándékba minden jelenlévő képviselőnek. Az egyházmegyei összetartozás szép üzenetét hordozza, ha ezt a most kapott kiadást olvassuk, mely által egyfajta láthatatlan közösséget, hálót alkotunk az egyházmegye minden településén élő hívek között. Így tudunk csatlakozni ahhoz az egyházmegyei lelkiséghez, amelyre papoknak és híveknek egyaránt szükségük van.”

A főpásztor rámutatott, hogy az egyházmegye életére tekintve számos területen a megújulást tapasztalják. Ha az épületekre, növekvő számú iskolákra néznek, akkor ezek bizalommal töltik el a híveket. A közösségek, bár az elvándorlás és az elöregedés megtizedeli őket, mégis képesek állandóan megújulni. „Krisztus követségében járunk” – amikor Szent Pál apostol ezt a találkozó mottójául választott mondatot írta a korinthusi híveknek, elsősorban önmagára vonatkoztatta ezt a követséget. Ebben a követségben azonban nemcsak az apostolutódok részesednek, hanem a papok és a papok munkatársai is. Az érsek kérte a jelenlévőket, hogy segítsenek a papi hivatás presztízsének visszaállításában.

„Imádkozzunk azért, hogy Szent János apostol példájára nekünk is legyen nyitott szemünk felfedezni körülöttünk a Gondviselés számtalan csodáját, és képesek legyünk kifejezni örömünket azért, hogy Jézushoz tartozunk, hogy megváltott emberek vagyunk. Jó nekünk Hozzá tartozni, jó nekünk az egyházban szolgálni és az ő követségében járni!” – zárta szentbeszédét Ternyák Csaba.

A délután során Urbán Péter orgonakoncertjét hallgathatták meg a résztvevők. Ezt követően tanúságtételekre került sor.

Először Sáry Pál egyetemi docens, a miskolc-mindszenti plébánia képviselő-testületének elnöke beszélt a keresztények felelősségéről, majd Kahanyecz Enikő, aki az egyházmegye legfiatalabb képviselőtestületi tagja Mezőzomboron, tartott nagyon személyes hangvételű tanúságtételt életéről és hitéről. Juhász Barnabás hejőbábai polgármester képviselő-testületi tagsága mellett a helyi karitászcsoportnak is tagja, így tanúságtételében az egyházmegyei karitász és a helyi csoport szolgálatáról számolt be. Őt Molnár-Gál Béla állandó diakónus követte, aki a balajti egyházközségben végzett cigánypasztorációs tevékenységről számolt be. Végül Tolmayer Ferencné Zsuzsa, a gyöngyösi Vak Bottyán Katolikus Középiskola igazgatóhelyettese beszélt a mindennapokban a családjában és az iskolában megélt hitéről és szolgálatáról.

A jelenlévők ezt követően elimádkozták a lorettói litániát, majd Ternyák Csaba köszönetnyilvánításával zárult a találkozó.


Fotó: Balogh Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria