Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda nyílt Nagyváradon – VIDEÓVAL

Külhoni – 2014. július 18., péntek | 18:17

Böcskei László püspök július 17-én áldotta meg a négynyelvű (magyar, román, német és angol) ismeretterjesztő anyagokkal rendelkező vallásturisztikai központot, nem titkoltan pasztorális szándékkal is. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye honlapja és az erdon.ro tudósítását olvashatják.

 

Nagyvárad és a régió növekvő turisztikai vonzerejét és az ide látogatók egyre növekvő számát látva a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye 2013 tavaszán határozta el egy későbbi látogatóközpont magvát képező, nonprofit egyházmegyei turisztikai iroda létrehozását azzal a céllal, hogy a térségbe látogató zarándokok mellett a turisztikai céllal érkezőket is megismertessék az egyházmegye épített örökségével, kulturális kincseivel, valamint vallási és történelmi hagyományaival.

A nyitóünnepségen Böcskei László megyéspüspök felidézte, hogy két tényező, egy külső és egy belső hatására döntöttek az iroda létrehozása mellett: „Egyfelől naponta lehet tapasztalni, hogy turisták tucatjai látogatják a székesegyházat, akik talán nincsenek is tisztában azzal, hogy Nagyvárad területén egyéb egyházi építészeti remekművek, értékhordozók is megcsodálhatóak, másrészt pedig egy belső igény is megmutatkozott arra, hogy ezen kincsek üzenetét és kisugárzását, melyeknek közösségként őrzői vagyunk, másokkal is megosszuk.”

A főpásztor elmondta, nyitni szeretnének az igazi értékeket kereső világ felé, helyes tájékoztatást akarnak nyújtani mindazok számára, akik érdeklődnek mindaziránt, amit elődeink a művészet, a kultúra, a nevelés és a vallásosság megélése területén létrehoztak. Hozzátette: másik céljuknak tekintik ugyanakkor a jövőbe mutatást is, hiszen fontos, hogy az általuk képviselt értékrendet ne csak mint valami múzeum tárgyakat őrizgessék, hanem próbálják gyarapítani és örökségként tovább adni az utókornak.

Böcskei László így fogalmazta meg az iroda működésének fő célját: egy élő közösséget mutasson be, egy olyan közösséget, amely ezeknek a látogatásra méltó értékeknek az örököse és őrzője.

A nyitóünnepségen Lakatos Balla Attila, az újonnan felavatott iroda felelőse ismertetőjében rámutatott: azért van szükség a központ működtetésére, mivel Nagyvárad turisztikai szempontból tranzitforgalmi célpont, vagyis számításaik szerint évente körülbelül 45-50 ezer olyan turista áll meg a városban, akik nem szerepelnek a statisztikai nyilvántartásokban, és ezeknek 99,99 százaléka meglátogatja a székesegyházat is. Váradnak hallatlanul gazdag a katolikus kulturális öröksége, ezért módot kerestek arra, hogy az érdeklődők behatóbban tanulmányozhassák, megismerhessék ezt az örökséget. Lakatos Balla Attila felhívta a figyelmet arra, hogy először, rövid távon a székesegyházat és környékét „rendezik” idegenforgalmi szempontból, majd kiterjesztenék felületüket az egész városra. Céljuk, hogy elérjék, hogy minél több időt töltsenek a turisták Nagyváradon, és minél több objektumot látogassanak meg. Hosszú távon ezt a célt szeretnék kiterjeszteni az egész egyházmegye területére vonatkoztatva is.

Csorba Sándor levéltáros, az új iroda kétnyelvű weblapjának szerkesztője röviden bemutatta a jelenlevőknek a digitális felületet, amely főképp az érdeklődőkkel való kapcsolattartást szolgálja. A honlap egyszerű, de elegáns dizájnja Vakon Zsolt püspöki titkár munkája.

Az nyitóünnepség csúcspontját az iroda megáldása jelentette, amelyet állófogadás követett a Laikusképző Központ emeleti termeiben.

Az iroda működése, amint az a felszólalók beszédéből is kiderült, még kezdetleges állapotban van, a közeljövőben a felelősök tevékenysége főleg a turista irodákkal való kapcsolatfelvételre irányul majd. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ezen új szolgáltatásának célja az, hogy a város kulturális, épített, szellemi és vallásos katolikus örökségét megismertesse a Nagyváradra látogatókkal. 

* * *

A nagyváradi katolikus egyházmegye 11. századi alapítása óta részt vesz e vidék műveltségének, vallási életének és művészi, kulturális arculatának alakításában. A középkori pusztításokat túlélő, országos jelentőségű műemléktemplomok mellett elsősorban a 18-19. századi épített örökség – a Kárpát-medencei barokk, klasszicista és eklektikus művészet élvonalát képező templomok, kolostorok és egyházi középületek, valamint az ehhez tartozó egyéb kulturális javak – a régió általános turisztikai kínálatának legfontosabb részét alkotják.

Az iroda elsődleges célja, hogy pontos és szakszerű, ugyanakkor mindenki számára könnyen hozzáférhető és befogadható információkkal lássa el az egyházmegyébe látogatókat. Mindezt ingyenes tájékoztató anyagok és kedvezményes árú képes kiadványok megjelentetésével, a nagyváradi római katolikus székesegyház és a hozzá kapcsolódó műemlék épületegyüttes, valamint a Szent László Egyházművészeti Gyűjtemény területén biztosított szakszerű és szórakoztató, ingyenes idegenvezetés biztosításával szeretnék segíteni.

Az istentiszteleti órák kivételével, kizárólag az iroda közvetítésével látogatható Nagyvárad számos, kiemelkedő művészeti értéket képviselő egyházi épülete, mint a premontrei és az irgalmas rendi kolostortemplomok, az egykori ferences kripta vagy az Orsolya-rend Szent Anna-temploma. Ugyanakkor azok számára is igyekeznek segítséget nyújtani, akik nem elsősorban egyházi műemlékek látogatására érkeznek a régióba. Az ingyenes szolgáltatások között szerepel a helyi szállás- és étkezési lehetőségekkel kapcsolatos tanácsadás, valamint idegenvezetők közvetítése, így segítve a megyeszékhely és környékének megismerését.

Az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda a régió leglátogatottabb műemléke, a nagyváradi római katolikus székesegyház bejáratával szemben, a Kanonok sor 13-as számú házának földszintjén található, ahol könyv- és ajándéktárgy üzlet, valamint mosdóhelyiségek is a látogatók rendelkezésére állnak. Az iroda hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között tart nyitva, szombatonként pedig a székesegyházban van szolgálat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria