Eladja erődtemplomait a szász evangélikus egyház?

Kitekintő – 2017. augusztus 9., szerda | 21:26

Vevők helyett partnereket keres a szász erődtemplomok megmentéséhez az evangélikus egyház. A templomok eladásáról szóló sajtóinformációkat cáfoló közleményében az egyház vezetősége kijelenti: egyfajta biztosítékként tekint a tulajdonjog megőrzésére.

Nem adja el templomait a romániai szász evangélikus egyház, csupán partnereket keres ezek megmentéséhez, közölte az egyház vezetősége annak kapcsán, hogy korábban egy medgyesi lelkésze tizenhat erődtemplom áruba bocsátásáról beszélt.

Az egyház közleményében hangsúlyozza: egyetlen építmény sem eladó az Erdélyben található több mint kétszáz szász evangélikus templom közül. „Az erdélyi szász templomok és erődtemplomok a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház és a szász közösségek vagyona maradnak. Az egyház vezetőségének politikája régóta a templomok saját vagyonában való megtartására irányul, és ez a jövőben sem fog változni” – szögezi le közleményében az egyház vezetősége.

Elismeri, hogy a zömében a középkorban épült templomok fenntartása nem kis feladat a Romániában maradt tizenkétezres szász közösség számára. Ennek ellenére elidegenítésük nem megengedett – erre 1990 óta csupán két példa volt, amikor a Szeben megyei Reten (Retiş), illetve Karánsebes szász templomát engedték át az ortodox egyháznak.

A bérbeadás különböző módjai ellenben jó megoldásnak bizonyultak a leromlott állagú ingatlanok megmentésére. „Ilyen procedúrák révén sok templomot mentettünk meg, elsősorban az 1970-80-as években Észak-Erdélyben és Dél-Bukovinában” – mutatnak rá. Viszont lényeges az egyház számára, hogy ezeket továbbra is egyházi hajlékokként, valamint kulturális és turisztikai célokra használhassák.

A Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház közleményében úgy véli, hogy a romániai sajtó tévesen értelmezte a helyzetet, amikor eladási szándékról írt. „Még a legkisebb számú evangélikus hívővel rendelkező falvak is szerves részei az erődtemplomok rendszerének. Ennek a világszinten egyedi örökségnek a megőrzése sokkal könnyebben biztosítható, ha a szász evangélikus egyház megőrzi tulajdonjogát” – indokolják az épített örökségre vonatkozó stratégiájukat.

Hozzáteszik azonban, hogy a leromlott állagú évszázados ingatlanok helyreállításához minden segítségre szükség van, így egyre fontosabbá vált a más intézményekkel való együttműködés, legyen szó hatóságokról, más felekezetekről, kulturális egyesületekről, alapítványokról vagy magánszemélyekről. Ezeknek fontos szerepük lehet az épített örökség megmentésében, de nem lehet lemondani a templomok tulajdonjogáról a javukra – mutatnak rá a közlemény írói.

Hangsúlyozzák: az említett műemlékekért a romániai szász evangélikus egyház viseli a jogi, morális és keresztény felelősséget, ennek megfelelően jár el. Jelenleg ez „a minden jóindulatú erő bevonására alapozó stratégia” az egyház felső konzisztóriumának és esperesességeinek a stratégiája, és a jövőben is ez marad, megvalósításához pedig elsősorban a németországi szász közösségek egyesületeire és a helyi hatóságokra alapoznak, zárul a közlemény.

Ulf Ziegler, a medgyesi konzisztórium lelkésze a Hotnews.ro hírportálnak augusztus elején úgy nyilatkozott, hogy tizenhat szász erődtemplomnak keresnek gazdát. A cikk szerint az egyházi testület a terület áráért adná el leromlott állapotú ingatlanjait azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos felújítja azokat. Ezek egyike a Szeben megyei Csicsóholdvilág (Țapu) erődtemploma, melyet a helyiek szerint már nem képes fenntartani a három idős emberből álló evangélikus gyülekezet.

Forrás és fotó: Krónika.ro; Hotnews.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria