Életműdíjat kapott a pétfürdői Kolping-iskola igazgatója

2018. június 22. péntek 10:42

Fodor Tamás, a pétfürdői Kolping Katolikus Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium címzetes igazgatója vehette át az intézményt fenntartó Magyar Kolping Szövetség (MKSZ) életműdíját négy évtizedes iskolaszervezői, intézményvezetői és pedagógusi munkásságának elismeréséül június 1-jén.

Fodor Tamás karizmatikus, empatikus személyisége volt a záloga egy olyan országos beiskolázású tanintézmény megteremtésének, ahol a hátrányos helyzetű, nehezen kezelhető, családjuktól gyakran leszakadó, az oktatási lehetőségektől is távol maradó, nemegyszer fogyatékkal élő fiataloknak segítséget nyújthattak általános és szakirányú tanulmányaik elvégzéséhez, valamint önálló életkezdetük elősegítéséhez.

A laudációban Ballai Ottó oktatási referens méltatta a díjazott négy évtizedes pedagógiai munkásságát. Fodor Tamás a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett. Első munkahelye a várpalotai 8. sz. Általános Iskola volt, ahol magyar nyelv- és irodalomtanárként, népművelőként, majd gyógypedagógiai tagozatvezetőként dolgozot;, 1989-től az intézmény vezetője lett.

Fodor Tamást 1992-ben keresték fel a Magyarországon újraalakuló MKSZ vezetői, hogy alapító igazgatóként álljon a Pétfürdőn szerveződő intézmény élére, s hozzanak létre ott egy szakiskolát azoknak a tanulóknak, akiknek szülei valamilyen oknál fogva nem tudták a nevelésüket megoldani (például állami gondozásba kerültek), vagy akik a családi biztonság hiánya miatt nem élhették át a ragaszkodni és kapaszkodni tanulást.

Az Adolf Kolping szeretet–nevelés–oktatás elve alapján működő tanintézmény immár 22 éve biztosít otthont és közösséget a hátrányos helyzetű fiataloknak. Az alapító atya szellemében végzett tevékenységük során az iskola nevelői Fodor Tamás vezetésével olyan fiatalokat nevelnek, akik közül nagyon kevesen kaptak és kapnak otthon keresztény erkölcsi nevelést, legtöbben nincsenek megkeresztelve sem, s többségüknek nincs is igazi otthona. Sokan vannak, akiknek a pétfürdői iskola közössége jelenti az első igazi otthont, s itt találkoznak először a hit, a vallás közösséget összetartó erejével is.

E tevékenységben való áldozatos szervezőtevékenységéért Fodor Tamás elsőként vehette át az MKSZ által a közelmúltban alapított életműdíjat.

Kolping-díjat kapott Lehőcz Szabina táncpedagógus, a mohácsi Kolping-iskola tanára. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle