Életútjával az emberi élet adventjét járta be – Kaszap Istvánra emlékeztek Székesfehérváron

Hazai – 2017. december 18., hétfő | 17:41

Ünnepi szentmise keretében emlékezett meg Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök december 17-én Kaszap Istvánról. A hitvalló jezsuita szerzetesnövendék 82 éve, 1935. december 17-én hunyt el.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A székesfehérvári Prohászka Ottokár-emléktemplomban tartott megemlékezésre nemcsak az egyházmegye területéről, hanem Budapestről és más városokból is sokan eljöttek, hogy tiszteletüket fejezzék ki Kaszap István iránt. A város vezetői, valamint a jubileumát ünneplő Kaszap István Alapítvány alapító és új tagjai is megjelentek az ünnepi szentmisén.

A szentmise elején Tóth Tamás plébános megemlékezett a templom egykori káplánjáról, a közelmúltban elhunyt Ullrich Ágostonról, aki a halála előtti napokban – Kaszap Istvánhoz hasonlóan – mély hittel tekintett az égi valóságra, az örök hazára.

Prédikációjában Spányi Antal püspök elmondta, Kaszap István nem saját kívánságainak rabja volt, hanem teljesen Istené akart lenni; nem a földi sikereket és az egyházi karriert tűzte ki élete fő céljául: szándéka egyedül az Istennek való önajándékozása volt. A szenvedés nagy próbatétel volt az életében, de Isten kegyelméből elfogadta keresztjeit, hogy egészen megtisztuljon. Igyekezett emberi természetét is kicsiszolni, jobbá tenni, hogy Isten előtt kedvessé váljon. Ezek voltak az ő céljai, mert minden szavával, minden tettével igyekezett közelebb kerülni Istenhez. A főpásztor arra biztatta hallgatóit, kérjék Kaszap Istvánt, hogy a földi élet szenvedései között segítsen megtalálni a szív békéjét, örömét, melyen keresztül szemlélhetjük Isten szépséget.

A szentmise végén a résztvevők a megyéspüspök és a papság megjelent tagjai vezetésével Kaszap István sírjához vonultak, hogy imádkozzanak közbenjárásáért és mielőbbi boldoggá avatásáért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria