Elhunyt Francesco Marchisano bíboros

Kitekintő – 2014. július 28., hétfő | 16:06

Július 27-én délelőtt, 85 éves korában elhunyt Francesco Marchisano bíboros, a Szent Péter-bazilika nyugalmazott főpapja. Ferenc pápa táviratban fejezte ki részvétét a főpásztor elvesztése miatt a torinói érseknek – közli a Vatikáni Rádió.

Francesco Marchisanót 2003-ban kreálták bíborossá. Számos megbízatása volt a Római Kúrián belül: többek között az Egyházi Kulturális Javak és az Egyházi Régészeti Pápai Bizottság elnöke volt. A Szentatya vatikánvárosi helynöke, valamint a Szent Péter Műhely és az Apostoli Szentszék Munkaügyi Hivatalának elnöke is volt.

Táviratában Ferenc pápa kifejezte: szeretettel gondol Marchisano bíborosra, aki hosszú évekig állt a Szentszék szolgálatában, és odaadóan teljesítette papi és püspöki hivatását, melyet a művészet és a kultúra iránti érzékenység jellemzett. A Szentatya imádkozik lelki üdvéért Istenhez, hogy fogadja be őt örök békéjébe, majd apostoli áldását küldi mindazoknak, akik gyászolják az elhunyt főpásztort.

Marchisano bíboros temetési szertartását július 30-án, szerdán reggel 8 órakor tartják a Szent Péter-bazilikában. A szentmise főcelebránsa a bíborosi kollégium dékánja lesz. Az utolsó ajánlás és a búcsúvétel (ultima commendatio és valedictio) szertartását Ferenc pápa végzi el.

Halálával a bíborosi kollégium létszáma 212-re változott, amelyből 118-an vennének részt egy esetleges konklávén.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria