Elhunyt Kallós Zoltán népzenekutató

2018. február 14. szerda 15:28

Életének 92. évében, február 14-én elhunyt Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő.


Kallós Zoltán 1926. március 26-án született Válaszúton. Szülőfalujában halt meg 2018. február 14-én. Középiskolai tanulmányait Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön végezte. Kolozsváron szerzett tanítói oklevelet 1946-ban. 1946-tól 1950-ig tanító volt a kalotaszegi Magyarvistán és 1956-57-ben a moldvai Lészpeden – közben elvégezte a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát. 1958-ban politikai nézetei miatt bebörtönözték, szabadulása után, 1959 és 1968 között tanító volt és faipari vállalkozóként dolgozott Gyimesben.

A Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtötte a folklórnak úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, népszokásokat és a szokásköltészetet. Nagy sikert aratott gyűjteménye, a Balladák könyve.

1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt: szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezik meg Válaszúton, bentlakásos rendszerben, foglalkozásokat tartanak számukra, megismertetik velük a hagyományos eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat.

Kallós Zoltán számos díjban és elismerésben részesült, 2017-ben megkapta a Kossuth-nagydíjat, valamint az Europa Nostra közönségdíjat is.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Kallós.org.ro; Maszol.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő