Elhunyt Kallós Zoltán népzenekutató

2018. február 14. szerda 15:28

Életének 92. évében, február 14-én elhunyt Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő.


Kallós Zoltán 1926. március 26-án született Válaszúton. Szülőfalujában halt meg 2018. február 14-én. Középiskolai tanulmányait Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön végezte. Kolozsváron szerzett tanítói oklevelet 1946-ban. 1946-tól 1950-ig tanító volt a kalotaszegi Magyarvistán és 1956-57-ben a moldvai Lészpeden – közben elvégezte a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát. 1958-ban politikai nézetei miatt bebörtönözték, szabadulása után, 1959 és 1968 között tanító volt és faipari vállalkozóként dolgozott Gyimesben.

A Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtötte a folklórnak úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, népszokásokat és a szokásköltészetet. Nagy sikert aratott gyűjteménye, a Balladák könyve.

1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt: szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezik meg Válaszúton, bentlakásos rendszerben, foglalkozásokat tartanak számukra, megismertetik velük a hagyományos eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat.

Kallós Zoltán számos díjban és elismerésben részesült, 2017-ben megkapta a Kossuth-nagydíjat, valamint az Europa Nostra közönségdíjat is.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Kallós.org.ro; Maszol.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek
Mai evangélium – 2018. február 24.

Mai evangélium – 2018. február 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle