Elhunyt Kredics László, a Veszprémi Érseki Könyvtár nyugalmazott igazgatója

2018. december 6. csütörtök 14:18

Kredics László teológus, a Veszprémi Érseki Könyvtár nyugalmazott igazgatója Veszprémben hunyt el november 30-án.

Kredics László Nemesdéden született 1932. január 29-én. Az elemi iskolát szülőfalujában, középiskolai tanulmányait Veszprémben végezte. Gimnáziumi tanulmányai után a veszprémi, majd a szegedi, s végül az Esztergomi Hittudományi Főiskola hallgatója volt. 1956-ban szentelték pappá. 1957-ben Somlóvásárhelyen, 1958-tól Veszprémben, a Szent László-plébánián káplán, hitoktató. Két éven át teológiai tanulmányokat folytatott a budapesti hittudományi akadémián, majd 1960-ban doktorált. 1960-tól központi szolgálatban szertartóként, titkárként működött. Kánonjogi tanulmányainak elmélyítésére Rómába küldték, ahol a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasaként a Pápai Lateráni Egyetem jogi karán folytatta tanulmányait. 1966-ban bízta meg főpásztora a püspöki könyvtár és levéltár anyagának gondozásával. A székeskáptalan és az ötvenes években megszüntetett szemináriumi könyvtár gondjainak megoldása is az ő feladata volt. Megkezdte a könyvtár anyagának tudományos feldolgozását.

1972-ben pápai diszpenzációval megnősült, feleségével két gyermeket neveltek fel. Ugyanazon év szeptemberétől a Veszprém Megyei Levéltár szakkönyvtárosa, de rendszeresen segédkezett továbbra is a püspöki könyvtárban. A kilencvenes évek közepétől a munka rendszeressé, majd 2002 januárjától egész napot betöltővé vált. Feladatául tűzte ki, hogy a sok viszontagságot elszenvedett könyvtári és levéltári anyagot a lehetőségekhez mérten rendezze, hogy így mind a saját, mind pedig a kutatók munkáját témaválasztásban segítse.

Több mint 1200 középkori oklevél restaurálása – köztük az ország második legrégibb okleveléé Szent László király korából, 1079-ből – volt munkájának első lépése.

Kredics László sikeresen oldotta meg a feladatokat, s közben kibontakozott előtte a szűkebb haza, Veszprém múltja, több ezzel kapcsolatos történeti iratot gondozott, újra kiadott. A nagy kiterjedésű Veszprémi Egyházmegye értékes forrásanyagot tartalmazó egyházlátogatási jegyzőkönyvei katalógusának összeállítását munkatársként segítette. Neve több mű lektoraként, szerkesztőjeként, mutatók, forrásmunkák összeállítójaként is felbukkant.

Szakmai munkáját több kitüntetéssel, díjjal ismerték el: 1972-ben miniszteri dicséretet kapott a könyvtárügy területén végzett munkásságáért, 1979-ben a Veszprém Megyéért kitüntető jelvény arany fokozatát, 2002-ben a Veszprém Megyei Önkormányzat Közművelődésért díját, 2009-ben pedig Veszprém Megyei Jogú Város Pro Urbe emlékérmét vehette át.

85 éves korában, 2016-ban vonult végleg vissza az érseki könyvtár vezetésétől. Ugyanebben az évben a Veszprémi Főegyházmegye Boldog Gizella-emlékéremmel tüntette ki munkássága elismeréseként.

Kredics László temetése december 12-én, szerdán 11 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben, lelki üdvéért aznap reggel 8 órakor mutatnak be szentmisét a Regina Mundi-templomban (Dózsa György utca 9.).

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle