Elhunyt Lengyel Pál Tamás bencés oblátus testvér

2018. augusztus 18. szombat 16:36

A Pannonhalmi Főapátság főapátja és konventje, továbbá a Bencés Oblátusszövetség a hozzátartozók nevében is fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Lengyel Pál Tamás obl. OSB életének 86., áldozópapságának 61. évében, a betegek szentségével megerősítve, augusztus 10-én elhunyt.

„Jóságos az Úr, és irgalma megmarad.” (Zsolt 99,5a)

Lengyel Pál Tamás temetése augusztus 28-án, kedden Pannonhalmán lesz. A Szent Márton-bazilikában 14.30-kor kezdődő gyászmisét követően hamvait a Boldogasszony-kápolna kriptájában helyezik örök nyugalomra.

Az elhunyt reguláris oblátus testvér 1933. január 23-án született Budapesten. Lengyel Pál Tamást  teológiai tanulmányai végeztével Szegeden szentelték pappá, 1957. december 29-én.

A hagyományos papi szolgálat kápláni évei után azt a korszerű papi szolgálati módot kereste a magyar lehetőségek között, amely – eszményei szerint – közelebb vitte az emberekhez. Így került világi állásba is lelkipásztori munkája során. Egy ideig gazdasági adminisztratív feladatot vállalt egy termelő vállalatnál, majd kórházi lelkész lett Budapesten nyugdíjba vonulásáig.

Oblátusként 2004. július 11-én csatlakozott a főapátsághoz, majd 2012. június 3-a óta reguláris oblátusként élt a főmonostorban.

Lelkipásztorként gondos, barátságos, készséges atyja volt a híveknek, hűséges szolgája egyházának. Az oblátus közösségben is lelkiatyaként volt jelen sokakat támogatva.

Az oblátusok, illetve női megfelelői, az obláták Szent Benedek lelki útmutatása alapján akarják formálni életüket. Egy monostorhoz tartoznak, annak lelki javaiban részesednek, de családban és a plébánia közösségében élnek. Ígéretet tesznek az evangélium vezetésével életük jobbítására. Naponként zsolozsmáznak otthon vagy közösségben, havonként közösen elmélkednek dékániákban, és lelkigyakorlaton vesznek részt.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Bencés Oblátusközösség, Pexels.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

2018. szeptember 20. csütörtök
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök