Elhunyt Nasrallah Boutros Sfeir volt maronita pátriárka

2019. május 14., kedd | 16:20

Május 12-én Bejrútban elhunyt a maroniták 76. antióchiai pátriárkája. Nasrallah Boutros Sfeir bíboros május 15-én lett volna 99 éves. 1986 és 2011 között állt a patriarkátus élén. Ferenc pápa gyásztáviratban fejezte ki részvétét Béchara Boutros Raï maronita pátriárkának.

Ferenc pápa táviratában az ország szuverenitásának és függetlenségének buzgó védelmezőjét, a libanoni történelem nagy alakját búcsúztatta. A Szentatya szavai szerint Nasrallah Boutros Sfeir szelíden, de határozottan vezette a maroniták antióchiai patriárkátusát. Szabad és bátor ember volt, aki küldetését zavaros időkben végezte. Az egység, a béke és a kiengesztelődés eltökélt harcosa volt. A pápa részvéttáviratában úgy fogalmazott, azért imádkozik az irgalmas Atyához, hogy fogadja be a béke és a világosság országába ezt a bölcs és elkötelezett főpásztort, aki Isten szeretetét tolmácsolta rábízott népének.

Sfeir bíboros halálával a maronita egyház egyik kiemelkedő alakját vesztette el Libanonban, amelynek történetét a legutóbbi évtizedekben súlyos nehézségek jellemzik.

A libanoni kormány május 15-re és 16-ra kétnapos nemzeti gyászt rendelt el. Sfeir bíboros május 15-én töltötte volna be 99. életévét. Temetésének napján, május 16-án Libanonban zárva tartanak az iskolák.

A főpásztor halálával a bíborosi kollégium létszáma 221 főre változott, amelynek 120 pápaválasztó és 101 nem választó – vagyis 80 év feletti – tagja van.

* * *

Nasrallah Boutros Sfeir 1920-ban született a libanoni Rayfounban. Filozófiai és teológiai tanulmányai befejezése után, 1950-ben szentelték pappá. Az ötvenes években irodalmat, arab filozófiát és fordítást oktatott a marista atyák főiskoláján, Jouniehben. 1961-ben a maroniták püspökévé és az antióchiai patriarkátus általános helynökévé választották. Paul Pierre Méouchi bíboros, maronita pátriárka szentelte püspökké.

1986-ban, a libanoni háború idején választották meg a maroniták 76. antióchiai pátriárkájává. A kinevezéssel együtt a maronita egyház szinódusának és a libanoni püspöki konferenciának is elnöke lett. 2006-ban a keleti katolikus pátriárkák tanácsának elnökévé nevezték ki. Szent II. János Pál pápa kreálta bíborossá 1994-ben.

Nasrallah Boutros Sfeir bíboros 2011-ben lemondott minden megbízatásáról. Utódja Béchara Boutros Raï pátriárka.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle