Elhunyt Nirmala nővér, Teréz anya utóda

2015. június 23. kedd, 19:40

81 esztendős korában 2015. június 22-én elhunyt Nirmala nővér, aki Teréz anya halála után, 1997 és 2009 között vezette a Szeretet Misszionáriusait – tájékoztat a Catholic Herald és a Vatikáni Rádió.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nirmala Joshi Teréz anya halála után, 1997-ben lett a kalkuttai központú rend általános elöljárója, 2009-ben adta át tisztségét a Szeretet Misszionáriusai jelenlegi vezetőjének, Mary Prema Pierick nővérnek.

Thomas D’Souza kalkuttai érsek az Indian Expressnek úgy nyilatkozott, Nirmala nővérnek már jó ideje szívpanaszai voltak, kórházi kezelésre szorult, majd a közelmúltban vissza is vonult a rend egyik házába.

Narendra Modi indiai miniszterelnök szintén megemlékezett Nirmala nővérről, Twitterén kiemelte: Nirmala nővér a szolgálatnak, a szegényekről és számkivetettekről való gondoskodásnak szentelte az életét.

Nirmala nővér testét a kalkuttai Szent János-templomban ravatalozták fel, majd átvitték a nővérek Tangra városrészbeli házába. Június 24-én a Szeretet Misszionáriusai kalkuttai anyaházába szállítják, itt kerül sor a gyászszertartásra és a temetésre.

Az 1934-ben, Ranchiban született Nirmala nővért hindu származása ellenére Patnában keresztény misszionárius nővérek oktatták. Általuk ismerkedett meg Boldog Kalkuttai Teréz anya munkájával, melyben ő is részt akart venni, ezért megkeresztelkedett, és belépett a Szeretet Misszionáriusai Kongregációba. A politológiát végzett és ügyvédi gyakorlattal rendelkező nővér egyike volt az első külföldi misszióban részt vevő szeretet-misszionáriusoknak, ugyanis Panamában is teljesített szolgálatot.

1976-ban Nirmala nővér megalapította a Szeretet Misszionáriusai kontemplatív ágát, amelynek vezetője is volt mindaddig, amíg 1997-ben, Teréz anya halála után meg nem választották a rend elöljárójának. Az Indiáért végzett fáradhatatlan munkájáért 2009 januárjában megkapta a Padma Vibhushant, azaz India második legmagasabb civil kitüntetését. 2009. március 25-ig volt a Szeretet Misszionáriusai Kongregációja általános elöljárója.

Fotó: Catholic Herald, Famiglia Cristiana

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: gyászhír
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00