Elindult a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár új honlapja

Hazai – 2015. január 9., péntek | 19:09

Elindult a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár új honlapja, nem csak kutatóknak. Simon Katalin gyűjteményvezető köszöntőjét tette közzé a Martinus.hu.


A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár régi honlapját január 8-án felváltotta az új: a látványos, innovatív fejlesztéssel készült, rövidesen öt nyelven olvasható internetes oldalt a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából megrendezendő 2016-os jubileumi évre készülve alkották meg. A portál mindazon adatokat, információkat és tartalmakat szolgáltatja, amelyek segítik a kutatók és a látogatók pontos és naprakész tájékoztatását.

Az első honlapot öt évvel ezelőtt indította el a könyvtár, az akkori webes elvárásoknak megfelelően. Mivel azonban ezen iparág egyike azoknak, amelyek rohamosan fejlődnek, ezért a könyvtár portálját szükségszerű időről időre megújítani azért, hogy az új tartalmakat a mai kor technikai színvonalán, az új alkalmazások segítségével jelenítsék meg.

A honlap célja nem más, mint hogy a könyvtárak életét követhetővé tegye: tájékoztatást nyújtson a látnivalókról, az aktuális hírekről, a rendezvényekről, illetve felhívja a figyelmet az újonnan beszerzett dokumentumokra, azonkívül az olcsón megvásárolható antikvár könyvekre. Az eddig is elérhető menüket frissítették, aktualizálták. A korábbi rendezvényekről és kiállításokról ugyancsak talál képeket a látogató, emellett bővítették a galériát. Újdonság, hogy míg korábban csak a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár szolgáltatásairól tájékozódhattak, mostantól már a különgyűjteményekről (Herzan-könyvtár, Mikes-könyvtár, Szent Márton Kölcsönkönyvtár) is találnak ismertetőt, valamint galériát.


                                               Schematismus 1777–1792

Mindezeken túl a portál felületén szakmai-tudományos tájékoztatást kívánnak  adni oly módon, hogy a digitalizált tartalmak egy részét közzéteszik. A legnagyobb érdeklődés vélhetően a digitalizált névtárak kutatása, böngészése iránt lesz. A Szombathelyi Egyházmegye 1777-től kiadott sematizmusai (név-, cím- és adattár) az Egyházmegyei Könyvtár és a Szombathelyi Egyházmegye egyik legfontosabb egyháztörténeti és történeti forrásértékét, továbbá jelentős művelődéstörténeti kútfőjét jelentik. A mintegy száznegyven kötetből álló eredeti forráskiadvány ingyenesen hozzáférhető digitális adatbázisát a hazai egyházmegyei bibliotékák közül elsőként teszi közzé a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár. (A felhasználásra vonatkozó hatályos jogszabályt ld. az 1999. évi LXXVI. törvény VII. fejezet 60/A (61§), XI.A fejezet 84/A (1–3§).) Az adatbázis nagy mérete miatt azonban a digitális tartalmak feltöltése folyamatosan történik.

Azzal, hogy az eredeti dokumentumok helyett a digitalizált változatot lehet használni, hosszú távon megőrizhetjük a felbecsülhetetlen értékű könyvtári állomány állapotát, épségét. Mindemellett a közérdeklődésre számot tartó digitális tartalmak így még több felhasználó számára válnak elérhetővé.

A könyvtárban 2010-ben kezdődött a webkatalógus rögzítése. Az elmúlt években több mint 21 ezer dokumentum adatait vették fel a katalógusba, de a java még hátra van: 60 ezer retrospektív katalógustétel bevitele szükséges ahhoz, hogy a könyvtárak állományának (kb. 80 ezer kötet) katalógusai online elérhetőek legyenek. A webkatalógus internetcíme: http://konyvtar.sze.rke.hu/szombathely/

Fotó: Martinus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria