Elismerték I. János Pál hősies erényeit – XVI. Benedek tanúságtétele is szerepelt az iratok között

2017. november 9. csütörtök 12:55

November 7-én a Szentek Ügyeinek Kongregációja elfogadta, hogy I. János Pál pápa hősies fokon gyakorolta az erényeket. Ferenc pápa másnap megbízást adott az erről szóló dekrétum kibocsátásra. Az Albino Luciani pápa közbenjárására történt csodák vizsgálata folyamatban van.

Az eljárás egyházmegyei szakaszát 2003. november 23-án nyitották meg a bellunói székesegyházban, ez a szakasz 2006-ban zárult le. Két évvel később, 2008 márciusában hozták létre a további vizsgálattal megbízott egyházi bíróságot. A Stefania Falasca által végső formába öntött positiót 2016. október 17-én adták át a Szentek Ügyei Kongregációjának. A teológusokból álló bizottság 2017. június elsején szavazott, egybehangzó jóváhagyással. November 7-én ülésezett a Vatikánban a Szentek Ügyeinek Kongregációja, amely szintén egyhangúlag elismerte, hogy Albino Luciani hősies fokon gyakorolta az erényeket. Ugyanezen a napon került a könyvesboltokba Stefania Falasca könyve, amely tisztázza a „mosolygós pápa” halálának körülményeit – a kötetről korábbi cikkünkben beszámoltunk.

November 8-án, szerdán Ferenc pápa audiencián fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és megbízást adott a dekrétum kibocsátására: ettől kezdve a „tiszteletre méltó” jelzővel illetheti az Egyház I. János Pált. Ezzel lezárult Albino Luciani pápa kanonizációs eljárásának 2008-ban kezdődött római szakasza. Ez idő alatt gyűjtötték egybe azt az ötkötetes, 3600 oldalból álló iratanyagot (positiót), amelynek dokumentumai arról tanúskodnak, hogy a pápa hősies fokon gyakorolta az erényeket, és a szentség hírében áll.

A boldoggáavatási eljárás posztulátora 2016-ig Enrico Dal Covolo, a Pápai Lateráni Egyetem rektora volt, majd Beniamino Stella bíboros, a Klérus Kongregációjának prefektusa vette át a feladatot, aki számtalan alkalommal járt Albino Luciano szülővárosban, nyáron gyalog vagy mountain bike-on kapaszkodott fel a Dolomitokban fekvő településre.

„Isten népe mindig meg volt győződve arról, hogy ez az ember, aki korai halála miatt csupán harminchárom napig volt pápa, megérdemli, hogy a szentség dicsőségébe emeljék. Még az eljárás egyházmegyei szakaszának elindítása előtt 125 ezer aláírást hoztak Bellunóba: az egész világról kérték, hogy Albino Lucianit szentként tisztelhessük… Csak egy hónapig volt pápa, de alázatossága, egyszerűsége miatt az a pár nap elég volt, hogy a reménység szelét hozza el” – mondta még 2015-ben Giorgio Lise, az egyházmegyei eljárás viceposztulátora.

Mariano Baldovin, Luciani pápa szülővárosa, Canale d’Agordo plébánosa arról számolt be, hogy rengeteg zarándok érkezik I. János Pál szülőföldjére. 2001-ben kihelyeztek egy füzetet a templomba, a pápa szobra elé, amelybe a zarándokok beírhatták gondolataikat, imáikat: 2001 és 2015 között kilencvenkilenc füzet telt meg. 2016. augusztus 26-án megnyílt Canaléban az egykori egyházfő múzeuma is.

A Szentek Ügyeinek Kongregációja által vizsgált anyagban szerepelt egy különleges tanúságtétel: XVI. Benedek pápáé. A történelem során eddig soha nem fordult elő, hogy egy pápa tegyen tanúságot elődje életszentségéről, hiszen a pápának kell a végső szót kimondani, a bíró pedig nem lehet egyben tanú is. XVI. Benedek azonban emeritus pápa, nem rá vár a végső ítélet az ügyben, ezért írásos vallomása (eljáráson kívül, mert az egyházmegyei vizsgálat lezárása után érkezett) részét képezi a positiónak.

A boldoggáavatási eljárás során a hősies erények elismerését követően két olyan csodát vizsgálnak, amelyek I. János Pál közbenjárásának tulajdoníthatóak. Az egyik lehetséges csoda egyházmegyei vizsgálata már lezárult Buenos Airesben, egy második csoda kapcsán még tart a vizsgálat.

* * *

Fotógaléria a „mosolygós pápa” életéből ITT.


Forrás és fotó: Avvenire.it; Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: kanonizáció
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda