Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája

Ferenc pápa – 2019. május 20., hétfő | 13:13

Május 19-én végezték az utolsó simításokat azon a miseruhán, amelyet Ferenc pápa a június 1-jei csíksomlyói szentmisén fog viselni.

A liturgikus öltözetet tervező és kivitelező művész, a szatmári Sabău-Trifu Cristina elmondta: az eredeti tervet követve a miseruha hátoldalán látható a romániai pápalátogatás logója a magyar nyelvű mottóval, elöl pedig a csíksomlyói kegyszobor és kegytemplom ábrázolása.

Ezeket a jelképeket egységes látvány- és színvilágban kapcsolta össze a művész, aki a díszítést saját kezűleg készítette, selyem- és aranyszálat, nemes, finom, színes kelméket ötvözve, így a fehér alapra egy meleg tónusú kompozíciót készített, amelyben a sárga, barna, bordó és piros árnyalatok dominálnak, kombinálódnak.

„Benne van a harmónia és a melegség, a béke, amit a pápa hoz és sugároz a világnak, és a virágok mellett néhány tövismotívum is helyet kapott a bordó »zónában«, hiszen nem felejthetjük, nem hagyhatjuk ki és nem is tudjuk meg nem történtté tenni a szenvedést, amelyen a Csíksomlyón ünneplő nép is átment éppen hitéért vállalva az áldozatot és megpróbáltatást.

Az infulán [püspöki süveg – a szerk.] a miseruha szín- és formavilága ismétlődik, ott a sárgásabb árnyalatok nagyobb teret kaptak” – fejtette ki Sabău-Trifu Cristina. A miseruhát a művész szatmári műhelyéből a látogatást megelőző héten szállítják át Csíksomlyóra.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria