Elkezdődött az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok rendezvénye Egerben

Hazai – 2015. január 26., hétfő | 18:18

„Csak egy a szükséges” mottóval rendezik meg idén január 26. és 29. között Egerben az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napokat. A négynapos rendezvény nyitó szentmiséjét Ternyák Csaba érsekkel ünnepelhették az ország minden részéből és a határon túlról érkezett résztvevők.

KÉPGALÉRIA - Klikk a képre!

Január 26-án, hétfőn délután szentmisével kezdődött meg az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok négynapos programja. Az ünnepi liturgiát Ternyák Csaba egri érsek mutatta be Katona István és Palánki Ferenc segédpüspökök koncelebrálásával. 

Előre tekintünk, keressük a ránk váró feladatokat, hogy hatékonyabbá, eredményesebbé tegyük lelkipásztori szolgálatunkat – köszöntötte Ternyák Csaba a szentmisén részt vevő közösséget.

Szentbeszédében az egri főpásztor a biztonságot adó, olajozottan működő, visszatérő programokkal szemben a kihívást jelentő újra irányította a figyelmet. „Fontosak azok a helyzetek, amikor kiléphetünk szokásos sémáinkból, hogy gyermeki nyitottsággal odaüljünk Jézus lábai elé. Ilyenkor az egyetlen szükségesre figyelhetünk” – utalt Ternyák Csaba a lelkipásztori napok mottójára.

Csak az a szükséges, hogy teljes nyitottsággal Istenre figyeljünk, szeretetével találkozzunk, és hazavigyük azt magunkkal – hangsúlyozta a főpásztor. – Kapunk útmutatást, rengeteg ötletet, de a legfontosabb Isten szeretetével találkozni, így tudunk mi is világossággá válni. Ebben a négynapos rendezvényt megnyitó szentmisében imádkozzunk azért, hogy önmagukat is meg tudjuk nyitni a Szentlélek indításaira.

A lelkipásztori napok idei fő gondolatát az előző három év evangelizációt középpontba állító témavezetéséhez kapcsolva Ternyák Csaba annak szükségességéről beszélt, hogy az evangéliumot egyre mélyebben megismerjük.

Így érthetjük meg Isten országának üzenetét, ami az életünk teljes átalakulását eredményezi. Lehet ez gyors, de kacskaringós is, idézhet elő „földrengéseket”. A cél, hogy az átalakulás végbemenjen bennünk, s általa Krisztus vonásai egyre jobban kirajzolódjanak. Így válik láthatóvá Isten országa bennünk és körülöttünk. Ezt az egyedül szükségest hangsúlyozza a mai evangélium is – mutatott rá Ternyák Csaba. – Nekünk pedig az a feladatunk, hogy Isten országa terjedésének munkatársai legyünk. Isten országa nem e világból való, de itt van közöttünk. Ez azt jelenti, Isten tevékenyen jelen van mindannyiunk életében, annak minden mozzanatában és a világmindenség eseményeiben is.

Ezt követően szentbeszéde kiinduló gondolatához visszatérve Ferenc pápa missziós világnapi üzenetéből idézett az érsek: „Az emberiségnek nagy szüksége van arra, hogy merítsen a Krisztus által elhozott üdvösségből. Akkor válhatunk tanítványokká, ha megnyílunk, s engedjük, hogy megperzseljen minket az Isten országa iráni szenvedély.”

Félünk a szenvedély szótól, mert benne van a túlzás veszélye, de hiányában mégis „elpolgáriasodhat” a hitünk. Tudnunk kell, csak ha mélyen és teljesen szeretünk, akkor leszünk mindenre képesek a szeretetünk tárgyáért, akkor nem kímélünk áldozatot, időt és energiát. Tudunk-e szenvedélyesen lelkesedni? – tette fel a kérdést szentbeszédét zárva az érsek.

A rendezvényen mintegy kétszáz fő vesz részt: hetven pap, világi munkatársak, katekéták az egész országból és negyvenöten a határokon túlról.

„Teológiai napok” elnevezéssel a hetvenes évek végén indult a lelkipásztorokat és világi munkatársaikat támogató program az Országos Lelkipásztori Intézet szervezésében. A kilencvenes évektől kezdték „lelkipásztori napokként” meghatározni és megnevezni az összejövetelt, melynek célja, hogy hatékonyabbá tegye a lelkipásztori szolgálatot, teológiai és biblikus alapvetés mellett gyakorlati útmutatást nyújtva.

Fotó: Thaler Tamás

Videó: Szent István Televízió, Eger

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria