Elkezdődött a romániai püspökök ad limina látogatása

2018. november 5. hétfő 18:02

A romániai katolikus püspöki konferencia tagjai november 5. és 10. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában, melynek során Ferenc pápával, valamint a Vatikán különböző hivatalainak képviselőivel találkoznak.

Az ad limina (apostolorum) (’az apostolok sírjánál/küszöbénél’) látogatás az egyes püspöki konferenciák tagjainak rendszeres látogatása Szent Péter és Szent Pál apostolfejedelmek sírjánál, illetve Szent Péter utódánál, hogy szolgálatukhoz hitbeli megerősítést, bátorítást kapjanak, és kifejezzék a pápához való ragaszkodásukat.

1990 óta ez a Romániai Püspöki Konferencia ötödik ad limina látogatása – és az első, amit Ferenc pápánál tesz. A romániai püspökökhöz ez alkalommal is csatlakozik Anton Coșa kisinyovi római katolikus püspök a Moldovai Köztársaságból.


A látogatás programja november 5-én, hétfőn reggel a Szent Péter-bazilika altemplomában bemutatott szentmisével kezdődött. Ezt követően a főpásztorok a Szentek Ügyeinek Kongregációja és az Államtitkárság képviselőivel találkoztak.

November 6-án a Püspöki Kongregáció és a Hittani Kongregáció képviselőivel találkoznak. November 7-én a Lateráni Szent János-bazilikában mutatnak be szentmisét; majd a Katolikus Nevelés Kongregációjánál, a Keleti Egyházak Kongregációjánál és a Kommunikációs Dikasztériumnál tartanak megbeszélést.

November 8-án, csütörtökön reggel a püspökök Ferenc pápával együtt mutatnak be szentmisét a Szent Márta-ház kápolnájában, majd a Szentatya kihallgatáson fogadja őket. Délután a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának képviselőivel találkoznak.

November 9-én reggel a Kléruskongregációt, illetve a Világiak, Család és Élet Dikasztériumát keresik fel; délután a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában celebrálnak szentmisét, este a Boldog Vladimir Ghika tiszteletére készített bélyeg bemutatóján vesznek részt a római Pio Romeno Kollégiumban.

Az ad limina látogatás november 10-én, szombaton reggel, a Santa Maria Maggiore-bazilikában bemutatott szentmisével, majd az észak-római görögkatolikus plébánián tartandó könyvbemutatóval ér véget.

Az Örök Városban tett látogatásuk alkalmával a romániai püspökök november 11-én, vasárnap találkoznak a diaszpórában élő katolikus közösség tagjaival; 9.30 órakor a San Vitale-bazilikában szentmisét mutatnak be számukra, amelyen részt vesz Liviu-Petru Zăpîrţan, Románia szentszéki nagykövete is.

*

A kommunizmus évei előtt 1937-ben vettek részt utoljára romániai püspökök ad limina látogatáson. A kommunizmus bukása óta II. János Pál pápánál három alkalommal (1991. március 18–22., 1996. december 2–8., 2003. február 24. és március 1. között), XVI. Benedek pápánál egy alkalommal (2010. február 8–13.) jártak testületileg a Romániai Püspöki Konferencia tagjai.

Forrás és fotó: Romániai Püspöki Konferencia; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő