Elkezdődtek a restaurátori kutatások a székesfehérvári székesegyházban

Hazai – 2016. december 3., szombat | 13:03

November 29-én elkezdődtek a restaurátori kutatások a székesfehérvári Szent István király-székesegyházban. A munkálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a templombelső állapotáról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A festő- és faszobrász restaurátor művészek mellett szakemberek vizsgálják a templom stukkóinak és műmárvány felületeinek állapotát, valamint fém- és kőrestaurátorok is végeznek felméréseket.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a fenntartó nevében kérte fel a kutatások elvégzésére a szakembereket. A műemléki tudományos vizsgálatok elkészítése az első lépés a székesegyház teljes belső helyreállítása felé. Mint ismeretes, a székesegyház épületén két éve keletkezett súlyos kárt széles összefogással sikerült elhárítani, s idén nyáron befejeződött a főtemplom külső felújítása. 

Bíró László restaurátorművész, a kutatások koordinátora szerint nagyon fontos a templom szakszerű felújításához, hogy szakmailag megfelelő előkészítést nyújtsanak. A különböző szakágak szerinti kutatások és vizsgálatok összehangolása után minden információt össze kell gyűjteni, mert a több száz éves műemléktemplom a különböző korszakokban különféle módokon lett kezelve. Minden kor beavatkozását fel szeretnék tárni és értékelni, hogy hitelesen, tisztességesen és a megrendelő szándékai szerint lehessen megkezdeni a restaurálási munkálatokat.

Jeszeniczky Ildikó festőrestaurátor-művész a kutatások kezdetén elmondta: felbecsülhetetlen érték, ami akár oltárkép, akár a falképek tekintetében a templomban található. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a restaurátori munkát a legnagyobb alapossággal készítsék elő, az adott műtárgyra, falképre megkeressék azokat a megoldásokat, amelyek leginkább szolgálják megőrzésüket, fennmaradásukat.

Wegrosta Gyula festőművész szerint a többségében barokk kori berendezések és templombelső tanulmányozásakor a történelem nyomai jól láthatók a jelenlegi állapotban. A munkálatok során megállapítják, hogy az eddigi felújítások során milyen festékrétegek kerültek az eredeti felületekre. Feltárják a szakszerűtlen javításokat is, illetve a berendezések rovarkár és használatból eredő kárait is vizsgálják.

A munkálatok végén egy ún. teljes kártérkép készül a székesegyházról, melyet egy 3D lézerszkenner felmérés milliméter pontosságú digitális állományába illesztenek. A legmodernebb technika és a manuális kutatások eredményei segítenek a helyreállítási munkák pontos meghatározásában. Magyarországon még egyedülállónak számít, hogy ilyen alapos tudományos felmérés segíti egy templom teljes körű felújítását.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria