Előadás Arany János szakrális költészetéről a győri szabadegyetemen

2017. december 7. csütörtök 14:30

A „Hitünk és életünk” címmel indított győri szabadegyetem idei harmadik előadására november 29-én került sor. Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán a költő szakrális költészetéről beszélt a győri szeminárium kápolnájában.

Az előadó Arany életművét a költő személyiségének és neveltetésének tükrében vizsgálta. Négy fő témakört érintett: szakralitás; szenvedés; a nőről alkotott kép; Arany közéleti szereplése, a Habsburgokkal kapcsolatos állásfoglalása.

Előadása elején elmondta, költemények egész sora bizonyítja, hogy a mélyen hívő református Arany számára természetes volt, hogy tanúságtételét a nyilvánosság előtt is megtegye. Ő volt az a költő, aki ki merte mondani: „A LÉLEK ÉL: találkozunk!” (Juliska sírkövére). Fiamnak című versében pedig így fogalmaz: „Kis kacsóid összetéve szépen, / Imádkozzál, édes gyermekem.” Nem csupán maradandót alkotott, hanem szellemi, lelki értéket teremtett poézisével. Szerényen élt és szerényen gondolkodott magáról is. Hitvallását azokkal a szavakkal is kifejezhetjük, amelyeket Toldi szájába adott: „De nem köszönöm azt magam erejének: / Köszönöm az Isten gazdag kegyelmének”.

Arany János szakrális költészetéhez kapcsolódik a szenvedés misztériuma, a mysterium passionis. Költészetében tetten érhető az a türelem, amellyel a betegségek terhét viselte. Elfogadta Isten kezéből, és a maga sajátos humorával a mindennapok gondjai fölé emelkedett. Jó példa erre Szenvedek én... című verse.

Előadása második felében Cs. Varga István arról beszélt, miként jelenik meg a költő életművében a családról és a nőről alkotott kép. A Családi kör és a Toldi szerelme bizonyítja, hogy Arany megkülönböztetett tisztelettel viseltetett a nők iránt. Költeményeiben tiszta és erényes női karaktereket rajzolt meg.

A református, konzervatív költő a hagyományos értékek híve volt. Politikai magatartása is ezt tükrözi. Ferenc József látogatásakor betegségére hivatkozva nem fogadta el, hogy köszöntőt írjon, ehelyett megírta A walesi bárdok című balladáját. Visszavonultan élt, de hangját visszavonultságában is hallatta. Amikor Ferenc József aláírta a Szent István-rend kiskereszt fokozatának adományozásáról szóló okmányt Arany számára, a kitüntetést nem volt hajlandó elfogadni, és amikor mégis kézbesítették neki, akkor sem vette azt szívesen. „Azt beszélik, rendjelt kaptam – / Nem vetettem, mért arattam?” – írta később megjelent versciklusában. „Ami benne fényes: / Az irodalomé; / Ami benne kényes: / Egyedül magamé.” (A csillag-hulláskor)

Bár saját magát nem tartotta érdemesnek a kitüntetésre, Arany Jánosban legnagyobb költőink egyikét tisztelhetjük, a legmagyarabb költőnek is nevezhetjük – összegezte előadását az irodalomtörténész. Költőink és íróink egész sora méltatta őt (Ady, Babits, Mikszáth, Krúdy, Márai). Költészetünkben ott van Arany öröksége, és ez az örökség nemcsak a könyvek lapjain, hanem az emberi szívekben is tovább él.

A „Hitünk és életünk” szabadegyetem következő előadását december 13-án 18 órakor tartják. Bodó Zoltán mosonmagyaróvári plébános az adventi időszakról és a karácsonyi ünnepkör kialakulásáról fog beszélni.

Forrás: Kelemen Dávid/Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap
a-legcsodalatosabb-ajandek-es-legfelelmesebb-titok-sapientia-nap-az-eucharisztiarol
A legcsodálatosabb ajándék és a legfélelmesebb titok – Sapientia-nap az Eucharisztiáról

Az Eucharisztiáról szólt a március 17-én megtartott Sapientia-nap egész napos konferenciája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 18. vasárnap