Előadást tartottak a kármelita rend lelkiségéről Körmenden

Megszentelt élet – 2015. november 18., szerda | 14:33

Péceli Bence Imre Keszthelyen szolgáló kármelita szerzetes rendjének lelki gyümölcseiről tartott előadást november 17-én Körmenden a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi csoportja szervezésében.

A kármelita lelkiséget bemutató előadás témavezetése összekapcsolódott a körmendi KÉSZ idei előadás-sorozatának mottójával is: „A szeretet gyümölcse a szolgálat.”

A szerzetes a földrajzi és történeti áttekintés után több ismert és kevésbé ismert kármelita szerzetes életét, lelkiségét és művét mutatta be. Az előadó Avilai Szent Teréz lelkiségének vonásaiból a Krisztus-központúságot, valamint az Istennel való személyes baráti kapcsolatot emelte ki, amit néhány Szent Teréztől származó idézettel szemléltetett: „Nagyon is jól esik nekünk Krisztus Urunk barátsága. Ő a jó barát; s ha az ember egyszer megszokta, nagyon könnyen képes Őt mindig oldala mellett találni. (...) A belső ima nem egyéb, mint benső barátság Istennel, amennyiben gyakran maradunk négyszemközt ővele, tudván azt, hogy szeret bennünket.”

Péceli Bence Imre imertette a Juan de Yepes Álvarez néven született Keresztes Szent János életét és műveit is, majd további példaként a három évszázaddal később élt szintén kármelita Lisieux-i Szent Teréz gyümölcsöző istenkapcsolatát mutatta be. Teréz egy egyszerű példával érzékeltette a felemelkedés útját. A lift, a személyfelvonó találmánya adta neki az ötletet: „A felvonó, amelynek egészen az Égig kell emelnie engem, a te karjaid, Jézus! Ehhez nem szükséges nagyobbodnom, ellenkezőleg, az kell, hogy kicsi maradjak. (...) A belső ima nem egyéb, mint benső barátság Istennel, amennyiben gyakran maradunk négyszemközt Ővele, tudván azt, hogy Ő nagyon szeret bennünket.”

A lelkipásztor még néhány kevésbé ismert kármelita testvért és nővért mutatott be, köztük a Szentháromságról nevezett Boldog Erzsébetet is, akihez a következő lélekemelő gondolat köthető: „Ha hiszek, akkor már a menny sarkát látom.” Péceli Bence Imre előadása végén a magyarországi kármelita rendházakról is szólt.


Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria