Előadást tartott a Pázmány-egyetem rektora a Jagelló Egyetemen

Kitekintő – 2014. november 24., hétfő | 19:00

A Jagelló Egyetem meghívására Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora hivatalos szakmai látogatást tett november 20-án Krakkóban – tájékoztatta szerkesztőségünket a katolikus egyetem rektori hivatala.


Közép-Európa második legrégebbi egyeteme, az 1364. május 12-én III. Kazimir király által alapított, és ugyanezen év szeptember 1-jén V. Orbán pápa által elismert krakkói Jagelló Egyetem (mely korban megelőzi az első németalföldi és német egyetemeket) már 2007 szeptembere óta szoros kapcsolatokat ápol a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel (PPKE). Ekkor írták alá a hollandiai Nijmegenben az Európa legjobb kutatóegyetemeit tömörítő Nemzetközi Kutatóegyetemi Hálózat Szövetsége (IRUN) alapítóiratát. A szövetségben mindkét intézmény elnökségi taggal képviselteti magát.

A két egyetem közötti tudományos oktatói és kutatói kapcsolat azóta töretlen, és egyre erősödik. Ennek a közös munkának volt kiemelkedő új lépése, hogy Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora és Andrzej Mania, a Jagelló Egyetem rektorhelyettese tárgyalásuk során két nagyobb volumenű, többéves futamidejű kutatási együttműködésben állapodtak meg a modernkori történelemtudomány területén; valamint az információs technológiai kutatási és oktatási együttműködések további erősítésében.

A krakkói főkonzul, Körmendy Adrienne és a Jagelló Egyetem Történeti Intézete képviselőinek jelenlétében folytatott tárgyalásokon újra szóba került  egymás anyanyelvének, irodalmának és történelmének kölcsönös oktatása a visegrádi országokban, valamint mindennek stratégiai jelentősége és szervezeti formája, amelynek jelentőségében mindkét fél egyetértett.

Szuromi Szabolcs a Jagelló Egyetem Történeti Intézete felkérésére háromnegyed órás előadást tartott az egyetemes és részleges zsinatok magyarországi zsinati jogalkotásra gyakorolt befolyásáról a 11. és 13. századi források tükrében. A hivatalos látogatás tovább erősítette a régió két meghatározó egyetemének mindkét fél számára kiemelt jelentőségű kapcsolatát.

Fotó: PPKE

Magyar Kurír