Először adják ki nyomtatásban a Szent Ferenc Naphimnuszát is tartalmazó kódexet

Megszentelt élet – 2014. október 25., szombat | 16:48

A Sorella Natura olasz alapítvány gondozásában jelent meg könyvformában az értékes kötet, amelyet az október 23-án „Amor Creationis – A teremtett világ védelme mindenki kötelezettsége” néven elindított kampány bemutatóján tártak az érdeklődők elé a Pápai Antonianum ferences egyetemen.

A híres, ún. 338. Kódex tartalmazza Assisi Szent Ferenc: A Teremtmények éneke című művét és a legősibb ferences forrásokat. A kutatók szerint a XIII. század vége és a XIV. század közepe között született kódexet most adták ki először nyomtatásban nyolcszáz év óta.

A római könyvbemutatón az Assisiből érkezett énekkar koncertjét követően a konferencián felszólalt többek között Pietro Parolin bíboros államtitkár, aki átadta Ferenc pápa üdvözletét az egybegyűlteknek. A bíboros államtitkár a teremtett világ védelméről beszélt Assisi Szent Ferenctől Ferenc pápáig. Utalt a szeptember végén, New Yorkban a klímaváltozásról megtartott ENSZ-csúcsértekezletre, amelyen a Szentszék képviseletében részt vett. A fenntartható fejlődés fontosságát és az ökologizmus problémáit emelte ki, továbbá felidézte, hogy II. János Pál Inter omnes kezdetű enciklikájában Assisi Szent Ferencet az ökológusok védőszentjévé nyilvánította. Emlékeztetett, hogy Ferenc pápa második enciklikáján dolgozik, amelyben az ökológia kérdéseivel foglalkozik.

Mary Melone szerzetesnő, a Pápai Antonianum Egyetem rektora, Julio César Bunader ferences főelöljáró és Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros is beszédet mondott. Arról a témáról, hogy mit jelent a Naphimnusz a XXI. század embere számára, Domenico Sorrentino, Assisi püspöke; Annamaria Tarantola, a RAI olasz közszolgálati televízió elnöke és Gianluca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter rész vételével tartottak kerekasztal-beszélgetést. 

Assisi püspöke rámutatott, hogy ma már nem egyértelmű mindenki számára Isten létezése, mégis hívő és nem hívő egyaránt az általa három pontban összefoglalt módon viszonyulhat a teremtett világhoz: rácsodálkozhat szépségére, ajándéknak tekintheti és köszönetet mondhat érte. A RAI elnöke arról beszélt, hogy milyen a környezeti és az emberi ökológia viszonya a médiában. Az olasz környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a lineáris gazdaságról át kell térni a ciklikus gazdasági modellre. A klímaváltozás okozta gyakoribb természeti katasztrófák kapcsán megállapította, hogy az egyház továbbra is jelentős közvetítő szerepet játszik a társadalmi feszültségek enyhítésében, amelyek e katasztrófák következményeként alakulnak ki.

A konferencia végén a Sorella Natura Alapítvány elnöke egy, a Földet óvó kezeket ábrázoló szoborral és egy kis diófával ajándékozta meg Parolin bíboros államtitkárt. Felkérte továbbá, hogy a cserjét január 17-én, a születésnapján az észak-olaszországi Schiavon településen, szülővárosában az alapítvány által szervezett ünnepség keretében ültesse majd el.

A rendezvény végén Pietro Parolin a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének adott interjúban elmondta: a teremtett világ védelme és ennek előmozdítása nagyon aktuális téma. Reméli, hogy az alapítvány egyre több embert, elsősorban fiatalt tud bevonni környezetvédő kezdeményezéseibe, hogy ők is felelősnek érezzék magukat ezért az Istentől kapott ajándékért, amelyet a fenntartható fejlődés érdekében kell felhasználnunk és átadnunk a következő nemzedékeknek.

Ferenc pápa ökológiával foglalkozó, most készülő második enciklikája kapcsán a bíboros államtitkár megjegyezte, hogy ez nagyon kényes téma, amelyet nagy óvatossággal kell kezelni és alapos tanulmányozást igényel, amelyre a Szentatya nagy figyelmet fordít.

Arra vonatkozóan, hogy a Szentszéknek melyek a következő lépései az ökológia terén, Parolin bíboros tájékoztatott: készülnek a limai csúcstalálkozóra és a 2015 decemberében megrendezendő párizsi találkozóra, a világ figyelme jelenleg ezekre az eseményekre irányul a környezetvédelem terén. A Szentszék nagyon aktív részvételre készül  ezeken a nemzetközi fórumokon – hangsúlyozta a vatikáni államtitkár.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Frati Minori Assisi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria