Először mutatja be Poulenc „A kármeliták” című darabját az Operaház

Kultúra – 2016. november 29., kedd | 15:33

Először szerepel a Magyar Állami Operaház műsorán Francis Poulenc (1899–1963) francia zeneszerző „A kármeliták” című darabja, amelyet december 2-án, pénteken mutatnak be Anger Ferenc rendezésében.

Az előadásban Létay Kiss Gabriella mellett a főbb szerepeket Váradi Zita, Balga Gabriella és Szemere Zita, valamint Fokanov Anatolij és Boncsér Gergely alakítja. Az idős rendfőnökasszonyt Budai Lívia Kanadában élő, nemzetközi hírű mezzoszoprán énekli, aki a szerep kedvéért érkezik Magyarországra – közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

A decemberben látható öt előadást Christian Badea vezényli, aki többek közt a New York-i Metropolitan Opera, a londoni Royal Opera House, valamint a bécsi Staatsoper és a Sydney-i Operaház rendszeres vendége. A korszakot Szendrényi Éva finoman stilizált díszletei és Zöldy Z. Gergely puritán jelmezei idézik meg.


A Gertrud von le Fort Utolsó a vérpadon című elbeszélése nyomán, Georges Bernanos filmforgatókönyvéből született mű alapját valós történelmi események adják. A francia forradalmat követően, a jakobinus diktatúra terrorja idején ezreket végeztek ki a párizsi Place de la Révolutionon, köztük 1794. július 17-én tizenhat compiegne-i kármelita nővért. A visszaemlékezések alapján az apácák méltósággal viselték az ítéletet, megújították fogadalmukat, és zsoltárokat énekelve vonultak a vérpadhoz.

A valós történelmi háttér ellenére a darab mégsem dokumentarista jellegű. A szerző célja egy szimbolikus jelentőségű korszak eseményein és egy fiktív hősnő személyes történetén keresztül értelmezni a félelem és a kegyelem kérdéskörét.

Az opera eredeti címe – A kármeliták párbeszédei – sokatmondó: a nővérek egymással, világi testvéreikkel és Istennel folytatott beszélgetései, imái adják a mű cselekményének gerincét, határozzák meg szellemiségét. Poulenc nagy hangsúlyt helyez a szövegre, még zenéjét is ennek rendeli alá, ami nagy figyelmet, elmélyülést és együttgondolkodást kíván meg a közönségtől.

A kármeliták több szempontból is kivételes műnek számít. Az 1950-es években született darabok közül ez az egyetlen francia opera, amelynek sikerült máig tartó, rangos helyet kivívnia a nemzetközi repertoárban úgy, hogy misztikus, vallásos témát állít a történet középpontjába.

Az előadásról bővebb információ itt érhető el.

Forrás: MTI

Fotó: Pályi Zsófia, Rákossy Péter/Opera.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria