Először ültek össze a zsinati bizottságok a Nagybecskereki Egyházmegyében

Külhoni – 2017. november 22., szerda | 11:15

A Nagybecskereki Egyházmegye első zsinatát 2017 és 2020 között tartják. A zsinati bizottságok első találkozójára november 18-án került sor Nagybecskereken.

A zsinat előkészítő folyamatait az úgynevezett koordináló bizottság vezeti, de a munkába az egész egyházmegyét bekapcsolják a munkabizottságokon és a plébániákon keresztül. A koordináló bizottság mellett kilenc munkabizottság – gyermek és ifjúság; család; papok és szerzetesek; világiak; sajátságos csoportok; ökumenizmus; anyanyelvi pasztoráció; (egyházi) sajtó/média; egyházi javak és struktúrák – készíti elő a zsinati folyamatokat.

A találkozó elején Német László SVD megyéspüspök megköszönte a jelenlévőknek, hogy vállalták ezt a nemes, ugyanakkor felelősségteljes feladatot.

Az összejövetel első részében Csiszár Klára pasztorálteológus, a zsinati folyamatok megbízott teológiai tanácsadója és Danku Balázs, a zsinati folyamatok lelki kísérője tartottak előadást.

Csiszár Klára az egyházi gyakorlat alapjairól beszélt, különös tekintettel a zsinati folyamatokra. Előadásának alapjául a leprás meggyógyításának történetét (vö. Mt 8,1–4) vette. Hangsúlyozta, az egyházmegyei zsinat kockázatokkal teli kegyelmi idő, „egy csomó mellékhatással”: megpezsdíti az életet, beszélgetéseket kezdeményez egyházi dolgokról, nyitás történik a világiak felé, az emberek leülnek beszélgetni, lelkesednek.

Danku Balázs atya Hivatal és karizma: püspöki, papi, világi szerepek a zsinati folyamatokban címmel értekezett. Kiemelte, hogy nagyon szép a zsinati ima – „Legyen ez indító és mozdító! Ne feledjétek, nem a zsinatért, hanem magáért az életért tevékenykedtek. Engedjétek, hogy a Szentlélek működjön, ugyanakkor szemléljétek Jézust és magát az életet!”

A műhelymunka keretében a munkabizottságok tagjai megismerkedtek egymással és útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan készül egy zsinati munkadokumentum.

Mivel a zsinati nap keretében tartották a papi találkozót is, az előadásokat követően a főpásztor ismertette a december 3-i zsinati előkészítő folyamatokat megnyitó ünnepi szentmise menetét, amelyről előzetesen a zsinati folyamatok liturgiájáért felelős Koncz Tibor esperessel egyeztetett.

A 15 órakor kezdődő ünnepi szentmisére az egész egyházmegye területéről várják a zarándokokat, a liturgia keretében kapják meg a munkabizottságok tagjai hivatalos megbízatásukat Német Lászlótól.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria