Először találkozik Ferenc pápával a CCEE testülete

Kitekintő – 2014. szeptember 26., péntek | 16:37

Éves plenáris összejövetelére készül az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). Az október 2–4. között Rómában tanácskozó testület ezúttal a szinódushoz kapcsolódva a családdal foglalkozik. A CCEE sajtóközleményt adott ki az ülésről.

A családdal foglalkozó püspöki szinódusra tekintettel a püspöki konferenciák elnökeinek plenáris ülése a Család és Európa jövője címmel fogalmazta meg tanácskozása témáját. Az Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke és a CCEE elnökhelyettese meghívására Rómában ülésező testület október 3-án találkozik első ízben Ferenc pápával.

Az október 2-ára tervezett megnyitót követően zárt ajtók mögött folyik a tanácskozás. A család témaköréből kiemelten foglalkoznak a család mint intézmény, a család válsága és kihívások a modern Európában, Szent II. János Pál családról alkotott képe, a házassággal kapcsolatos pasztorális kihívások, a házasságot illető kánonjogi lehetőségek kérdésekkel. Szakértők foglalkoznak a középpontba állított témákkal, így Joseph Weiler, az Európai Felsőoktatási Intézet elnöke, (Fiesole), Ludmila és Stanislaw Grygiel, a II. János Pál Pápai Intézet munkatársai (Róma), és Stanislav Zvolenský, Pozsony érseke. A testület honlapja, a www.ccee.eu tájékoztat a részletes programról.

Alig két hónap múlva – november 25-én – látogatást tesz Ferenc pápa Strasbuorgban az Európai Parlamentnél és az Európa Tanácsánál. A CCEE ülésén a püspökök állásfoglalást fogalmaznak meg az Európa-politika kérdésében. Az ülésen felszólal a brüsszeli apostoli nuncius, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Tanácsa (Comece) főtitkára és az Európa Tanács röviddel ezelőtt kinevezett szentszéki megfigyelője, Paolo Rudelli.

Hozzászólnak továbbá Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa, Oswald Gracias bíboros, az ázsiai püspöki konferenciák (FABC) elnöke, Gabriel Mbilingi, az Afrika és Madagaszkár Püspöki Konferenciáinak (SECAM) elnöke, valamint Fouad Twal, Jeruzsálem latin pátriárkája.

Magyar Kurír