Eltörpül a szobrász monumentális vatikáni homokbetleheme mellett

2018. december 12. szerda, 15:52

A Szent Péter téri, december 7-én leleplezett látványos homokbetlehem alkotója, Rich Varano beszélt a mű hátteréről a Catholic News Agency munkatársának.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Péter téren álló monumentális homokbetlehem megalkotója, Rich Varano amerikai homokszobrász Florida államban nőtt fel; gyerekként rengeteg időt töltött azzal, hogy édesapjával együtt homokból alkosson valamit. Azt azonban soha nem gondolta volna, hogy egyszer ez főállású foglalkozásává válik… Huszonévesen jött rá, hogy meg lehet élni a homokszobrászatból – azóta nem is csinált mást.

A mélyen hívő katolikus családból származó szobrász egész évben utazik és alkot; az elmúlt tizenhét évben állandó résztvevője volt a professzionális homokszobrászoknak szervezett nagyszabású jesolói eseménynek, melyen betlehemi jeleneteket és más szentírási történeteket alkotnak homokból a művészek az észak-olaszországi üdülőváros tengerpartján.

Idén pedig ez a hagyomány eljutott a Vatikánba is, a Szent Péter térre, Jesolo városa és a velencei patriarkátus közös ajándékaként. A homokszobrászok idén két helyszínen dolgoztak: a Vatikánban és Jesolóban. A tengerparton hét ószövetségi jelenetet készítettek el: az első emberpár megteremtésétől Krisztus megszületéséig.

A Szent Péter téren álló, homokból épített betlehem jóval nagyobb: csaknem annyi homokból készült, mint amennyiből Jesolóban a hét jelenet. A Máriát, Józsefet, a Gyermek Jézust és egy angyalt ábrázoló 16 méter széles, 5 méter magas alkotást december 7-én leplezték le.

A szobrász a Catholic News Agencynek elmondta, a vatikáni dimenziókban az ő munkájuk szinte eltörpül, apró tényező a hatalmas egészben. Tizenöt napot töltöttek a tényleges faragással – az azt megelőző héten már zajlottak az előkészületek –, november 17-én látott munkához a négy szobrász.

Varano szavaiból kiderült, három éve kezdték megszervezni ezt a Szent Péter téri homokbetlehemet – ennyi idő kellett hozzá, hogy idén megvalósulhasson. A szobrászmunka mintegy 175 munkaórát igényelt. Mint művészeti vezetőnek és főszobrásznak, neki kellett három társat választania maga mellé: egy orosz, egy cseh és egy holland kollégára esett a választása.

A munkafolyamatot aprólékosan meg kell tervezni és szisztematikusan végrehajtani; ebben a műfajban nemigen lehet menet közben változtatni. A 700 tonna homokot Jesolóból szállították Rómába, mert annak a minőségét ítélték megfelelő alapanyagnak: azonban nem tengerparti homok, hanem a Jesolóhoz közeli Dolomitokból származó tömörített folyami homokot használják a művészek.

Arra kérdésre, hogyan éli meg, hogy művei nem maradandóak, Rich Varano azt felelte: számára, és valószínűleg sok más művész számára, az öröm és elégedettség magából az alkotás folyamatából fakad, az alkotás maga a jutalom.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Alberto Basile/CNA; City of Jesolo; ANSA; Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle